Senaste gåsräkningen

För medlemsskap och adressändring:
Jan-Åke Nilsson
tel:0708-42 19 28

Övriga medlems och föreningsfrågor:
Nils Waldemarsson
tel:0456-281 22

Nytt material eller synpunkter på innehållet skickas till ansvarig utgivare för Websidan:
Ulrika Tollgren
tel: 0738-08 3773

Tekniska frågor ställs till:
Patrick Tollgren

Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras eller användas utan upphovsmakarens medgivande.

Boktips

Boktips är en återkommande sektion i medlemstidningen Spoven.
Det är personliga betraktelser skrivna av Margareta Rydhagen.

H som i hök

av Helen Macdonald

När sorgen drabbar en kan ett brinnande intresse bli ett sätt att hantera tillvaron.

För Helen Macdonald blev falkeneringen räddningen när hennes älskade pappa dog. Redan som 8-åring tjatade hon sig till att få tillbringa en dag med ett gäng aristokratiska falkenerare och sedan dess är hon fascinerad av rovfåglar. Hon har arbetat med rovfåglar, men aldrig ägt en.

Fågelgrannar

av Staffan Ulfstrand & Sven-Olof Ahlgren

Vi spanar väl alla på våra grannar och ser vad de har för sig. Det anses inte helt OK.

Grannen talgoxen kan du spana på utan dåligt samvete, t o m sätta en kamera hemma hos för att se hur hon har det.

Författarna till denna bok har spanat mycket och länge på våra fågelgrannar. Ett resultat av deras spaningar har blivit denna bok - Fågelgrannar.

Korp

av Göran Bergengren

Ibland önskar jag att jag hade en korpsten. Att kunna se men inte synas. I korpens bo ska det finnas en sten, korpsten/döljesten, som gör en osynlig om man tar den i munnen. Ingen har sett stenen. Folktro är en aspekt av korpliv som Göran Bergengren tar upp i sin bok Korp. Han är biolog och författare till ett 30-tal böcker bl a om fiskar, fåglar och insekter.

Eldögon

 

av Patrik Olofsson

 

Nattens tysta jägare

 

av Felix Heintzenberg och Tom Schandy

 

Tre ugglor ingår i min bekantskapskrets. Berguven som häckar i ett närbeläget stenbrott, kattugglan som håller till i närheten av mitt sommarhus och hornugglan som ibland har sitt dagviste på granngatan. Deras klokskap vet jag ingenting om, men ryktet om vishet har följt ugglorna  genom århundraden. Redan de gamla grekerna….
Och visst minns ni Uggla i Sjumilaskogen som kan läsa och skriva sitt namn – Gugla.

 

Vinterfåglar

av Lars Jonsson

Många med naturintresse känner till Lars Jonssons bilder av fåglar – akvareller, teckningar och även oljemålningar. ”Vinterfåglar” innehåller ett 60-tal arter.

Han har huvudsakligen valt från de senaste årens listor ”Vinterfåglar inpå knuten”, men uteslutit de fåglar som har simhud, dvs änder och måsar. Beskrivningen av fåglarna är även i orden målande. Det är lätt att föreställa sig tallbiten när man får veta att de har ”grå underkläder i vadmal. Inför besöket i byn har de dragit på sig den alltför tajta findräkten. Det lyser grått i glipor och sömmar men de bär sina dräkter med stolthet.”

I starens tid

av Thomas Bannerhed och Brutus Östling

I starens tid är snyggt formgiven.
Svart väv i ryggen med glänsande grön text och på framsidan en ovanlig färgglad stare som bröstar sig morskt. Jag blev förväntansfull när jag höll den i min hand och jag blev inte besviken.

Fåglar i fält

av Joar Tiberg

”Fåglar i fält” –  en titel som  får mig att tänka på en fälthandbok för fågelskådare. Formatet är behändigt, man kan lätt ha den i fickan. Men sen blir det svårare.

Joar Tibergs beskrivning av fåglars utseende och sång är ibland fälthandboksmässigt och ibland mycket personligt .

”Gick i trafikdånet på Birger Jarlsgatan i fredags och hörde plötsligt sidensvansarnas ringande klockor, eller… var det fläktremmen på en bil?! Det där vinande, ringande lätet ni vet. Volvo 245….”

Fåglarnas trädgård

av Niklas Aronsson och Eva Stenvång Lindqvist

Jag hade bestämt mig för att plantera en japansk lönn av någon sort i en omgjord rabatt. Så läste jag ”Fåglarnas trädgård” och någon vecka senare står en ”fågelbuske” i rabatten. Jag blev verkligen inspirerad av boken och började genast tänka på vilka blommor och örter jag kunde ha i min trädgård för att fåglarna skulle trivas ännu bättre där. Nåja, den första entusiasmen har lagt sig men faktum kvarstår – boken var verkligen en källa att ösa ur för en fågelintresserad trädgårdsägare.

Skatan

 

Jag sitter i tankar och stirrar på skogsbacken utanför mitt fönster. En skata landar ganska nära huset.  Målmedvetet går den upp i grässlänten och börjar leta. Ganska snart hittar den vad den söker och börjar hacka. En fågelunge är min första tanke. Det är för tidigt på året. Jag kan inte styra min nyfikenhet utan går ut och skatan flyger iväg. Något rör sig i gräset, viftar fram och tillbaka - en avbiten kopparorm. Hur kunde skatan veta att den låg där? Kanhända hade den redan varit där och rekat. Helt säkert kommer den tillbaka för att äta mer.

Fågelliv betyder orden

Vandringar i Erik Rosenbergs riken
av Clas Thor och Jan-Peter Lahall

När jag fick boken i min hand hade jag bara en vag aning om vem Erik Rosenberg var. Biografier är inte mitt stora intresse, men för att inte göra givaren besviken bestämde jag mig för att läsa den. Jag blev fascinerad av personen Erik Rosenberg, av hans liv och stora fågelintresse. Han var en entusiast och fåglar var hans passion. Han beskriver sitt intresse som ”en tidlös lust”. En entusiastisk skådare och en skicklig skribent, som förmedlade sina kunskaper och sina upplevelser i artiklar, böcker och radioprogram.

Bevingat liv. Möten med fåglar.

av Kenn Kaufman

Tänk att få se en harpya – en stormvindsdemon som är till häften kvinna, till hälften rovfågel! Nej, det blev inget kryss för den arten för Kenn Kaufman, men väl för rovfågeln Harpyja, som lever i Sydamerika. Kenn Kaufman är ornitolog och har som sitt arbete att guida fågelintresserade i olika delar av världen. Vi får bekanta oss med nordamerikanska arter, men även med arter i Alaska, på Galapagosöarna, i Europa och flera andra delar av världen. Många för mig okända fågelnamn förekommer. Jag inser att en hel del arter tillhör samma släkter som de arter som finns här, men hur är det med tyranner, myrpittor och trupialer?

Varför heter fågeln så?

Orre, trast och trana - Lennart Nilsson 
Fåglar i svensk folklig tradition - Ingvar Svanberg

Svartspett, tallhacka, rödmössa, regnkråka, spelkråka. Spillkråkan har fått många namn som anspelar på lätet och på den folktro som var förknippad med fågeln. Spillkråkan hade två läten, menade man -  det ena förebådade regn och oväder och det andra torka. Lite olika beroende på var i landet man bodde. På Gotland blev det regn när tåjla tviar och spottar, torka när den trummar på stammarna.

En morgontrött fågelskådares bekännelser. Dagboksblad maj – december.

av Lars Sund

Lars Sund är skönlitterär författare och fågelskådare. Han har skrivit en bok om sina iakttagelser och upplevelser när han i sin hemstad Uppsala och i dess omgivningar tittar på fåglar. Han beskriver sig själv som en morgontrött fågelskådare eller med poeten Gellerstedts ord ”ottelat”. Klockan fem kliver han ur bädden för att skåda fågel och höra deras morgonsång. Jag känner mig inte ottelat när jag stiger upp vid fem även om jag vet fåglarna har vaknat för flera timmar sen.