Fågelmatning – allt du behöver veta
av Niklas Aronsson
Varför matar vi fåglar? Det finns flera svar på den frågan. Vi vill hjälpa fåglarna igenom vintern och så vill vi ju sitta vid matbordet och titta på fåglarna. Det ger en tillfredsställelse och vi känner oss helt enkelt nyttiga och glada. För några år sedan var det ganska enkelt. Man köpte de fröer som fanns och matade. Sen har frågorna dykt upp. Är det bra att mata fåglar? Ska man verkligen mata om man inte håller i hela vintern? Vad ska man ge fåglarna?
Alla dessa frågor behandlar Niklas Aronsson i sin bok ”Fågelmatning”. Han är redaktör för ”Vår fågelvärld” och gav 2006 ut en bok som heter ”Mata fåglar”. Varför en ny nu? ”Fågelmatning” är mycket utförligare och redovisar senaste rönen om effekterna av matning och vad som är bra mat. Kan fågelmatning vara negativ? Ja, vissa forskare menar det. Om matningen bara tillhandahåller en variant av föda så kan kosten bli för ensidig. Maten kan också hålla fåglar kvar i Sverige som skulle flyttat om de inte hittat föda. Allvarligare är det i Costa Rica där det är förbjudet att mata t ex kolibrier. De flockas kring sockervattnet som bjuds och struntar i djungelns växter som är beroende av dem för pollineringen. Så visst finns det fällor.
Niklas Aronsson förespråkar inte förbud. Han tycker att vi ska fortsätta mata fåglar, men tänka på vad vi bjuder på och var vi ställer smörgåsbordet. Han ger tips på mat att köpa och att tillverka själv. Han går igenom vad olika fåglar gillar. Läs boken och fortsätt att mata fåglarna. Psykologisk forskning visar att vi mår bra av det. Vi känner oss närmre naturen och gör en god gärning, tror vi.