Senaste gåsräkningen

 


För medlemsskap och adressändring:
Jan-Åke Nilsson
tel: 0708-42 19 28

Övriga medlems och föreningsfrågor:
Nils Waldemarsson
tel: 0706–52 63 11

Nytt material eller synpunkter på innehållet skickas till ansvarig utgivare för Websidan:
Ulrika Tollgren
tel: 0738-08 37 73

Tekniska frågor ställs till:
Patrick Tollgren

Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras eller användas utan upphovsmakarens medgivande.

Bevingat liv. Möten med fåglar.

av Kenn Kaufman

Tänk att få se en harpya – en stormvindsdemon som är till häften kvinna, till hälften rovfågel! Nej, det blev inget kryss för den arten för Kenn Kaufman, men väl för rovfågeln Harpyja, som lever i Sydamerika. Kenn Kaufman är ornitolog och har som sitt arbete att guida fågelintresserade i olika delar av världen. Vi får bekanta oss med nordamerikanska arter, men även med arter i Alaska, på Galapagosöarna, i Europa och flera andra delar av världen. Många för mig okända fågelnamn förekommer. Jag inser att en hel del arter tillhör samma släkter som de arter som finns här, men hur är det med tyranner, myrpittor och trupialer?

Mörkögd junco får mig att tänka på en helt annan varelse än en fågel. Han utnämner jordens vackraste fågelsång – den tillhör en art som bara finns på Nya Zeeland. En van skådare kan bli sugen på att åka dit och lyssna. Jag började fundera på vilken fågelsång jag uppskattar mest. Det är hela tiden roligt och intressant att läsa berättelserna om hans sökande efter sällsynta arter och möten med de nära och kära hemmavid. Han är lika entusiastisk över alla arter han ser, kända och okända.

Han har samma tema som Lars Sund i En morgontrött fågelskådares betraktelser - besök och samtal med en sjuk mor binder samman de olika berättelserna om fåglar. Hans mor gillar pingviner och strutsar. Pingviner som flyger! Länge försöker han övertyga henne att hon har fel, men när hon är gammal, trött och sjuk ger han upp. Kanhända kan pingviner flyga!