Senaste gåsräkningen

 


För medlemsskap och adressändring:
Jan-Åke Nilsson
tel: 0708-42 19 28

Övriga medlems och föreningsfrågor:
Nils Waldemarsson
tel: 0706–52 63 11

Nytt material eller synpunkter på innehållet skickas till ansvarig utgivare för Websidan:
Ulrika Tollgren
tel: 0738-08 37 73

Tekniska frågor ställs till:
Patrick Tollgren

Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras eller användas utan upphovsmakarens medgivande.

Program

Dags för traditionell fågelskådning på Håslövs ängar på annandag påsk! Evert Valfridsson är på plats på parkeringen vid Håslövs ängar kl. 08.00 och guidar bland vårfåglarna så här långt på denna klassiska fågellokal vid Hammarsjön. Ta med kikare om du har och lite förmiddagsfika! Fågelklubben gör det här tillsammans med Studiefrämjandet.  Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Vad hoar i natten? Det beror på både gnagartillgång och framförallt på vädret! Fredagskvällen 14 april samlas vi kl. 19:30 vid Scoutstugan. Långkullevägen 2 i Arkelstorp, och beroende på var ugglor noterats hittills i år, kan resmålet variera från skogarna i norra kommundelen till skogarna runt Lönsboda. Ta med fika/varm dryck och gärna varma kläder då det kan bli kyligt att stå stilla och lyssna. Har du möjlighet så välj kläder utan alltför mycket prassel!
Föranmälan senast 10 april till ulrika.tollgren@gmail.com och senast kl. 20 kvällen före lämnas besked ifall exkursionen kan genomföras eller ej. Kontaktperson: Ulrika Tollgren, 0738083773 ulrika@tollgren.se

Vi hoppas att årets första flyttande tranor nu är på väg norrut för att rasta och övernatta i Pulken. Det innebär i så fall att klubbens tranguidning är på plats mellan kl. 15 och skymning dagligen ungefär den närmaste månaden!
Kolla in tranobs-sidan på naturum Vattenrikets hemsida – dagliga noteringar görs om antalet rastande fåglar i Pulken! Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Vi samlas kl 8 vid naturums parkering för exkursion tillsammans med Hans Cronert till Hovby ängar för att spana efter vadare och änder och titta närmare på fjolårets våtmarksåtgärder.
Åtgärderna är utförda på betes- och slåtterängarna mellan Björkhäll och Hovby bränneri. Hans tar oss sedan med ut på Björkhälls våtmark. Vattensäkra skodon rekommenderas. Glöm inte kikaren och ta med lite förmiddagsfika. Kontaktperson: Ulf Sjölin.

Dags för det stora årliga nationella evenemanget för och från fågelskådarleden – även i år bjuder fågelklubben in alla intresserade till ”Fågelskådningens dag” på Håslövs ängar. Mellan kl. 07 och kl. 12 finns medlemmar från klubben på plats och lotsar och visar bland det som fågellivet här ute har att bjuda på! Glöm inte kikaren och ta gärna med lite förmddagsfika!  Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Tillsammans med Mats Johannesson ser vi vad en försommarmorgon vid Herculesdammarna på norrsidan av Hammarsjön kan erbjuda i fågelväg. Samling kl. 07.00 vid parkeringen som vägskyltarna i Sk. Viby hänvisar till. Kontaktperson: Mats Johannesson.

Gränslandet längst i söder i Kristianstads kommun har mycket vackert att erbjuda den här tiden på året. Kom till parkeringen vid Drakamöllan (med infart från riksväg 19 strax söder om Maglehem) senast kl. 07.00 och följ med Ulf Gärdenfors på en vandring över de kuperade hedarna i hans hemmamarker. Ta med lite stärkande förmiddagsfika!  Kontaktperson: Ulf Sjölin.

Tillsammans med Emil Andersson-Fristedt försöker vi uppleva en del av de fåglar, som föredrar att sjunga och spela under kväll och natt. Vi samlas på parkeringen vid naturum Vattenriket med ”avspark” kl. 20.45. Sedan avgör det dagsaktuella fågelläget vart vi tar vägen och hur länge vi är ute. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Kom till gårdsbutiken i Skånes Viby (med infart från väg 118 mellan Kristianstad/Hammar och Rinkaby/Åhus) mellan kl. 11 och 13 och var med när en del av storkungarna här ska ringmärkas.
Vi får också lyssnar till information kring den vita storken och hur arbetet inom ramen för det skånska storkprojektet går. Även representanter för Storkens Vänner finns på plats (ett medlemskap i föreningen är ett stöd till storkprojektet!). Ett arrangemang som vi gör tillsammans med Storkprojektet, Storkens Vänner, Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen och naturum Vattenriket. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Alla är hjärtligt välkomna och var inte rädda för att komma med även om ni saknar tubkikare. Alla som har låter gärna andra också titta.

Undrar du över något så ring till respektive kontaktperson. Anpassa kläder och skodon efter väder och årstid! Ta gärna med fika – vi är oftast ute 3-4 timmar.

Vi samarbetar med Studiefrämjandet Sydost!

Programkommitten består av:
Evert Valfridsson            0706-02 30 45    evertvalfridsson4@gmail.com
Ulrika Tollgren                0738-08 37 73    ulrika@tollgren.se
Mats Johannesson          0707-20 56 23    mats.johannesson@yahoo.se
Ulf Sjölin                       0735-93 58 65    kjugex@gmail.com