Senaste gåsräkningen

För medlemsskap och adressändring:
Jan-Åke Nilsson
tel:0708-42 19 28

Övriga medlems och föreningsfrågor:
Nils Waldemarsson
tel:0456-281 22

Nytt material eller synpunkter på innehållet skickas till ansvarig utgivare för Websidan:
Ulrika Tollgren
tel: 0738-08 3773

Tekniska frågor ställs till:
Patrick Tollgren

Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras eller användas utan upphovsmakarens medgivande.

Program

Alla är hjärtligt välkomna och var inte rädda för att komma med även om ni saknar tubkikare. Alla som har låter gärna andra också titta.

Undrar du över något så ring till respektive kontaktperson. Anpassa kläder och skodon efter väder och årstid! Ta gärna med fika – vi är oftast ute 3-4 timmar.

Vi samarbetar med Studiefrämjandet Sydost!

Programkommitten består av:
Evert Valfridsson            0706-02 30 45    evertvalfridsson4@gmail.com
Ulrika Tollgren                0738-08 37 73    ulrika@tollgren.se
Emil Andersson Fristedt   0704-40 66 56    emil.andersson71@gmail.com
Mats Johannesson          0707-20 56 23    mats.johannesson@yahoo.se

Örnbuss till Tosteberga – söndag 26 januari kl 9-13. Ta bussen till örnarna vid kusten. Avgång från parkeringen vid naturum! Biljett 100 kr - köps i förväg via naturum. I priset ingår bussresa, guidning, dricka och grillad korv. Ta med varma kläder och kikare. Samarr. Nordöstra Skånes Fågelklubb, Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet. Kontaktperson: Evert Valfridsson

”Vinterfåglar inpå knuten” är BirdLife Sveriges största enskilda evenemang sedan år 2006. Den här helgen räknas fåglar vid fågelborden runt om i Sverige. Vid de senaste årens räkningar ”deltog” över 20 000 fågelbord! Helgen förlängs dessutom med fredag och måndag för att också förskolor och skolklasser ska kunna delta. Man räknar alltså sina matgäster när som helst under perioden 31 januari - 3 februari och rapporterar det högsta antalet man ser samtidigt av samma art.
Det här är en puff/knuff från klubben till medlemmar och andra att vara med.
Gå in på SOF:s hemsida http://www.birdlife.se och klicka vidare till den här aktiviteten eller http://vik.spoven.com Där står allt man behöver veta för att kunna vara med.
Kontaktperson: Evert Valfridsson

Vi ansluter till naturums aktivitet ”Vinterfåglar inpå knuten” lördagen 1 februari kl 14-15 på naturum Vattenriket. Niklas Aronsson, redaktör för Vår Fågelvärld, berättar om erfarenheter från 13 års ”Vinterfåglar inpå knuten”. Vilka ökar och vilka minskar? Hur matar man bäst?
Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Kl. 17.00 gör vi avspark för fågelcirkeln ”Fåglarna i din närhet” på Studiefrämjandet, V Storg. 51 H i Kristianstad. Tillsammans med ledaren Evert Valfridsson tittar vi närmare på vilka arter, som vi kan uppleva omkring oss i vår del av landet. Vi tränar som vanligt på olika artkaraktärer, så vi vet vad det är, som vi ser och hör. Liksom tidigare vänder sig cirkeln till både dig, som varit med ett tag, och till dig, som är nybörjare i fågelmarkerna.
Vi träffas under ca 15 sammankomster – de flesta utomhus – fram till början av juni. Vi jobbar mycket med ”Fågelguiden”, som är den bok som alla bör ha.
Deltagandet kostar 100:- – 150:- tillkommer för den som inte redan är medlem i fågelklubben.
Anmälan senast 2020-01-29 till Evert Valfridsson, tel. 070-602 30 45 eller per e-post: evertvalfridsson4@gmail.com. Han kan också berätta mer.

Kom till Studiefrämjandet, V Storg. 51 H i Kristianstad och utmana Dig själv i den ”Fågel-quiz”, som Greger Flyckt har ställt samman. Vi börjar kl. 19.00 – glöm inte Fågelguiden och ta gärna med handkikaren! Det här är ett ypperligt tillfälle att starta ”avrostningen” inför kommande skådarsäsong.
Greger har i vanlig ordning samlat ihop ett antal bilder – mer eller mindre knepiga – som vi får träna på att artbestämma och sedan blir det – också som vanligt – en mycket givande genomgång med förklaring till varför det var just de här arterna, som han hade med i sin lilla frågesport. Vi gör detta i samarbete med Studiefrämjandet. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Samling kl. 10 på parkeringen vid naturum Vattenriket. Evert Valfridsson guidar som vanligt bland fåglarna så här års i tätortsnära delar av biosfärområdet. Ta med kikare om du har och lite förmiddagsfika! Nordöstra Skånes Fågelklubb tillsammans med Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet och naturum. Alla välkomna! Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Efter dagens insatser av fågelklubbens 13 ”gåskarlar/-damer” vet vi det aktuella läget på gåsfronten i nordöstra Skåne. Intresserad att vara med på någon gåsräkning? Kontakta i så fall Evert som kan hjälpa till att fixa detta. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Samling parkeringen vid naturum Vattenriket kl. 10.00. Evert Valfridsson guidar som vanligt bland fåglarna så här års i tätortsnära delar av biosfärområdet. Ta med kikare om du har och lite förmiddagsfika! Nordöstra Skånes Fågelklubb tillsammans med Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet och naturum. Alla välkomna! Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Nordöstra Skånes Fågelklubbs ordinarie årsmöte äger rum torsdagen den 27 februari kl 19.00 på Föreningarnas hus, Norretullsvägen 9 (strax bakom vattentornet), Kristianstad.

Efter förhandlingarna berättar professor Johan Elmberg, HKR, om vad forskningsprojektet om gäss i jordbrukslandskapet vill åstadkomma. Högskolan bedriver detta projekt tillsammans med SLU Grimsö sedan 2017.  Vi kommer att få höra en hel del resultat om gässen i Nordostskåne. Inte minst om grågässen som hos oss blivit allt mer av stannfåglar.

Alla medlemmar hälsas välkomna till en trevlig kväll!

Ett bra sätt att använda årets extradag till: klubbens ordförande Nils Waldemarsson tar oss än en gång på en skådartur längs Skräbeån så här i skiftet mellan vinter och tidig vår.
Samling kl. 09.00 vid Kvarnen i Nymölla för en vandring längs ån ut till kusten och avslutningsvis ett besök i markerna längs ån norrut. Vill du samåka från parkeringen vid naturum Vattenriket så åker vi senast kl. 08.30 (slå en signal till Evert senast 27/2). Glöm inte kikaren och lite förmiddagsfika! Vi gör detta tillsammans med Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen Kristianstad/Bromölla. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Mats Johannesson tar oss med ut till våra kusttrakter och letar efter de första tidiga vårtecknen bland fåglarna. Samling kl. 09.00 parkeringen naturum Vattenriket och sedan ger vi oss iväg dit hans ”radar” pekar! Glöm inte kikaren och lite förmiddagsfika! Vi gör detta tillsammans med Studiefrämjandet. Kontaktperson: Mats Johannesson.

Samling senast kl. 09.00 på parkeringen vid naturum – sedan ger sig Evert Valfridsson ut för en förmiddag bland fåglarna längs Linnérundan. Förhoppningsvis kan vi få en första aning av kommande vår bland fågellivet på bl.a. Isternäset och Härlövs ängar. Ta med kikare om du har och lite förmiddagsfika! Nordöstra Skånes Fågelklubb tillsammans med Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet och naturum. Alla välkomna! Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Samling parkeringen vid naturum Vattenriket kl. 09.00. Evert Valfridsson guidar som vanligt bland fåglarna så här års i tätortsnära delar av biosfärområdet. Ta med kikare om du har och lite förmiddagsfika! Nordöstra Skånes Fågelklubb tillsammans med Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet och naturum. Alla välkomna! Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Vad hoar i natten? Det beror på både gnagartillgång men framförallt vädret!
Fredagen den 13 mars samlas vi kl.17:30 vid samåkningsparkeringen i Arkelstorp för att stuva in oss i så få bilar som möjligt. Beroende på var ugglor noterats kan resmålet variera från skogarna i norra kommundelen till skogarna runt Lönsboda. Ta med fika/varm dryck och gärna varma kläder då det kan bli kyligt att stå stilla och lyssna. Har du möjlighet så välj kläder utan alltför mycket prassel!
OBS!! Föranmälan senast 8 mars till ulrika.tollgren@gmail.com då antalet platser är begränsat och senast kl.20 kvällen före lämnas besked ifall exkursionen kan genomföras eller ej.
Kontaktperson: Ulrika Tollgren.