Senaste gåsräkningen

För medlemsskap och adressändring:
Jan-Åke Nilsson
tel:0708-42 19 28

Övriga medlems och föreningsfrågor:
Nils Waldemarsson
tel:0456-281 22

Nytt material eller synpunkter på innehållet skickas till ansvarig utgivare för Websidan:
Ulrika Tollgren
tel: 0738-08 3773

Tekniska frågor ställs till:
Patrick Tollgren

Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras eller användas utan upphovsmakarens medgivande.

Program

Alla är hjärtligt välkomna och var inte rädda för att komma med även om ni saknar tubkikare. Alla som har låter gärna andra också titta.

Undrar du över något så ring till respektive kontaktperson. Anpassa kläder och skodon efter väder och årstid! Ta gärna med fika – vi är oftast ute 3-4 timmar.

Vi samarbetar med Studiefrämjandet Sydost!

Kontaktpersoner:
Evert Valfridsson: 044-32 30 45 el. 070-602 30 45, evert.valfridsson@naturskyddsforeningen.se   
Ulrika Tollgren: 0738-08 37 73, ulrika.tollgren@orthanc.se

Fågelskådning i tätortsnära delar av Kristianstads Vattenrike tillsammans med Evert Valfridsson. Samling kl. 10.00 parkeringen vid naturum Vattenriket där Evert väntar på att ta oss med ut bland fåglarna längs en kanske vintrig Linnérunda. Fast under tiden, som det trafiksäkerhetshöjande brobyggandet över Härlövsängaleden pågår, går vi rundan i två halvor: efter turen längs Kanalhusspången, Isternäset och fika vid Lillöborgen vänder vi tillbaka samma väg. Ta med kikaren, om du har, och glöm inte lite förmiddagsfika! Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Tillsammans med klubbens ordförande Nils Waldemarsson tar vi ännu en gång ett nappatag med årstidens fåglar längs Skräbeån. Samling kl. 09.00 vid Kvarnen i Nymölla för en vandring längs ån ut till kusten och avslutningsvis ett besök i markerna längs ån norrut. Vill du samåka från parkeringen vid naturum Vattenriket så åker vi senast kl. 08.30? Glöm inte kikaren och lite förmiddagsfika! Vi gör detta tillsammans med Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen Kristianstad/Bromölla. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Ännu ett år har gått och det är dags för årets viktigaste sammankomst i klubben. Än en gång är det dags för medlemmarna att säga sitt om bl.a. vilken styrelse, som klubben ska ha det kommande året!
Efter förhandlingarna berättar SkOF:s ordförande Staffan Åkeby om det 30-årsfirande Storkprojektet i Sverige och Skåne - han har varit en viktig kugge i projektets arbete. Vi samlas i Föreningarnas Hus i Kristianstad (strax norr om Vattentornet) senast kl. 19.00. Klubben bjuder på kvällsfikat! Kontaktperson: Evert Valfridsson. 

Samling senast kl. 09.00 på parkeringen vid naturum för att med Evert spendera förmiddag bland fåglarna längs Linnérundan.
Under persioden som det trafiksäkerhetshöjande brobyggandet över Härlövsängaleden pågår, går vi rundan i två halvor: efter turen längs Kanalhusspången, Isternäset och fika vid Lillöborgen vänder vi tillbaka samma väg. Ta med kikaren, om du har, och glöm inte lite förmiddagsfika! Vi gör detta tillsammans med Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen Kristianstad/Bromölla och naturum Vattenriket. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Samling kl. 09.00 parkeringen vid naturum Vattenriket. Evert väntar på att ta oss med ut bland Linnérundans fåglar. Fast under tiden, som det trafiksäkerhetshöjande brobyggandet över Härlövsängaleden pågår, går vi rundan i två halvor: efter turen längs Kanalhusspången, Isternäset och fika vid Lillöborgen vänder vi tillbaka samma väg.  Ta med kikaren, om du har, och glöm inte lite förmiddagsfika!  Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Fågelklubben fortsätter med transkådningen i Pulken, strax väster om Yngsjö! Återstår att se om de första efterlängtade tranorna börjar dyk upp på den här fantastiska rastplatsen vid samma tid som de senaste åren. I så fall kan vi räkna med en ca månadslång njutning, när de här vårgästerna mellanlandar i Kristianstads Vattenrike – landets näst bästa rastplats för tranorna i landet - under färden mot häckningsplatserna norröver i vårt avlånga land. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Fågelklubbens flitiga gåsinventerare avslutar säsongen. Hur märks det att våren är i antågende? Finns det t.ex. kvar några sädgäss på våra breddgrader? Intresserad att vara med på någon gåsräkning? Kontakta i så fall Evert som kan hjälpa till att fixa detta. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Vi hoppas att årets första flyttande tranorna är på väg norrut för att rasta och övernatta i Pulken. Det innebär i så fall att klubbens tranguidning är på plats mellan kl. 15 och skymning dagligen ungefär den närmaste månaden! Kom och hjälp till med försäljningen av tranpins och vykort - eller kom med din tubkikare och dela med Dig till besökarna, som kanske får vara med om ett härligt och nära förstagångsmöte med tranorna genom okularet! Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Tillsammans med Jan Linder, klubbens vice ordförande, ger vi oss även i år ut och letar efter de vårtecken, som vågat sig till våra marker så här dags på året. Samling senast kl. 08.00 på parkeringen vid naturum Vattenriket och sedan viker vi förmiddagen åt detta äventyr. Ta med kikaren, om du har, och glöm inte lite förmiddagsfika!  Kontaktperson. Evert Valfridsson. 

Det är dags för vårdagjämning – vilka fåglar har vi chansen att se längs Linnérundan? Har några av de första flyttfåglarna dykt upp? Kom senast kl. 09.00 till parkeringen vid naturum Vattenriket och häng med ut och hitta svaren! Evert väntar på att guida bland Linnérundans fåglar den här dagen. Fast under tiden, som det trafiksäkerhetshöjande brobyggandet över Härlövsängaleden pågår, går vi rundan i två halvor: efter turen längs Kanalhusspången, Isternäset och fika vid Lillöborgen vänder vi tillbaka samma väg.  Ta med kikaren, om du har, och glöm inte lite förmiddagsfika!   Kontaktperson: Evert Valfridsson.

... för att kolla vad som sträcker norrut längs med den skånska sydkusten. Målet för dagens heldagsexkursion tillammans med Lars-Göte Nilsson är Sandhammaren, men väder och vind är avgörande för om det är möjligt att sträckskåda. Kolla därför på klubbens hemsida eller facebooksida, där det senast kl.20:00 på fredagskvällen meddelas eventuella ändringar.
Vi samåker från parkeringen vid naturum Vattenriket kl.06:00 med möjlighet att ansluta vid samåkningsparkeringen i Österlia kl.06:30. Varma kläder och förstärkt matsäck gäller och tillgång till tubkikare krävs för bästa behållning. Vi hoppas på sträckande ejdrar, andra änder, svanar, vårens första tärnor och därefter kollar vi av buskar och snår. På hemvägen är det möjligt, att vi spanar efter kornsparvar och annat kul så länge vi har ork och lust! Kontaktperson: Ulrika Tollgren.

Tillsammans med Kristianstads Vattenrike och naturum firar vi årets trandag i Pulken – landets bästa tranrastplats enligt vårt tycke!

Kom senast kl. 09.00 till parkeringen vid naturum Vattenriket och häng med ut och hitta fåglarna i ett tätortsnära område! Evert väntar på att guida oss bland Linnérundans fåglar den här dagen. Fast under tiden, som det trafiksäkerhetshöjande brobyggandet över Härlövsängaleden pågår, går vi rundan i två halvor: efter turen längs Kanalhusspången, Isternäset och fika vid Lillöborgen vänder vi tillbaka samma väg. Ta med kikaren, om du har, och glöm inte lite förmiddagsfika!   Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Buss till de rastande tranorna i Pulken avgår från parkeringen vid naturum Vattenriket kl. 14.00. Vi beräknas åter kl. 17.00.  Biljett krävs - 100 kr/st och köps på naturum. I priset ingår bussresa, guidning, dricka och grillad korv. Klä dig varmt. Samarr.: naturum Vattenriket, Nordöstra Skånes Fågelklubb, Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet. Läs mer på naturums Vattenrikets hemsida: vattenriket.kristianstad.se/naturum

Kom senast kl. 08.00 till parkeringen vid naturum Vattenriket och häng med ut och hitta fåglarna! Evert väntar på att guida oss bland Linnérundans fåglar den här dagen. Förhoppningsvis är arbetet med gång-/cykelbron över Härlövsängaleden färdigt, så  idag kan det bli en ”runda” igen! Ta med kikaren, om du har, och glöm inte lite förmiddagsfika!   Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Kom senast kl. 08.00 till parkeringen vid naturum Vattenriket och häng med ut och hitta fåglarna! Evert väntar på att guida oss bland Linnérundans fåglar den här dagen. Ta med kikaren, om du har, och glöm inte lite förmiddagsfika!   Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Kom senast kl. 08.00 till parkeringen vid naturum Vattenriket och häng med ut och hitta fåglarna! Evert väntar på att guida oss bland Linnérundans fåglar den här dagen. Ta med kikaren, om du har, och glöm inte lite förmiddagsfika!   Kontaktperson: Evert Valfridsson.