Senaste gåsräkningen

 


För medlemsskap och adressändring:
Jan-Åke Nilsson
tel: 0708-42 19 28

Övriga medlems och föreningsfrågor:
Nils Waldemarsson
tel: 0706–52 63 11

Nytt material eller synpunkter på innehållet skickas till ansvarig utgivare för Websidan:
Ulrika Tollgren
tel: 0738-08 37 73

Tekniska frågor ställs till:
Patrick Tollgren

Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras eller användas utan upphovsmakarens medgivande.

Program

Alla är hjärtligt välkomna och var inte rädda för att komma med även om ni saknar tubkikare. Alla som har låter gärna andra också titta.

Undrar du över något så ring till respektive kontaktperson. Anpassa kläder och skodon efter väder och årstid! Ta gärna med fika – vi är oftast ute 3-4 timmar.

Vi samarbetar med Studiefrämjandet Sydost!

Programkommitten består av:
Evert Valfridsson            0706-02 30 45    evertvalfridsson4@gmail.com
Ulrika Tollgren                0738-08 37 73    ulrika@tollgren.se
Mats Johannesson          0707-20 56 23    mats.johannesson@yahoo.se

För 19:e gången bjuder klubben in till örndag i Tosteberga! Vi hoppas på bra väderförhållanden och många bevingade vintergäster i vår del av landet och att några timmar på hamnplanen här ger tillfällen till många härliga örnupplevelser! Mellan kl. 09 och 13 är vi som vanligt på plats och delar med oss av utrymme i våra tubkikare. OBS! Byalaget finns på plats mellan 10.30 och 12.00 med korvgrillning!

Vi får lyssna till senaste nytt på örnfronten: bl.a. genom klubbens ordförande Nils Waldemarsson som redogör för resultatet av senaste örnräkningen - något som klubben sedan väldigt många år genomför i början av januari. Byalaget står för lekamlig utspisning och säljer grillad korv och kaffe till besökarna. Samarrangemang med Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet.  Infokontakt: Evert Valfridsson.

"Vinterfåglar inpå knuten" är BirdLife Sveriges största enskilda evenemang sedan år 2006. Den här helgen räknas fåglar vid fågelborden runt om i Sverige. Vid de senaste årens räkningar "deltog" över 20 000 fågelbord! Helgen förlängs dessutom med fredag och måndag för att också förskolor och skolklasser ska kunna delta. Man räknar alltså sina matgäster när som helst under perioden 28 - 31 januari och rapporterar det högsta antalet, som man ser samtidigt av samma art.
Det här är en puff/knuff från klubben till medlemmar och andra att vara med.

Gå in på BirdLife Sveriges hemsida och klicka vidare till den här aktiviteten eller: http://birdlife.se/fagelintresse/vinterfaglar-inpa-knuten/ Där står allt man behöver veta för att kunna vara med. Infokontakt: Evert Valfridsson.

Kom till Studiefrämjandet, V Storg. 51 H i Kristianstad och utmana Dig själv i den ”Fågel-quiz”, som Greger Flyckt ännu en gång har ställt samman. Vi börjar kl. 19.00 – glöm inte Fågelguiden och ta gärna med handkikaren! Det här är ett ypperligt tillfälle att starta ”avrostningen” inför kommande skådarsäsong.
Greger har i vanlig ordning samlat ihop ett antal fågelbilder – mer eller mindre knepiga – som vi får träna på att artbestämma och sedan blir det – också som vanligt – en mycket givande genomgång med förklaring till varför det var just de här arterna, som han hade med i sin lilla frågesport. Vi gör detta i samarbete med Studiefrämjandet. Infokontakt: Evert Valfridsson.

Kl. 17.00 gör vi än en gång avspark för fågelcirkeln ”Fåglarna i din närhet” på Studiefrämjandet, V Storg. 51 H i Kristianstad. Tillsammans med ledaren Evert Valfridsson tittar vi sedan under närmaste månaderna närmare på vilka arter, som vi kan uppleva omkring oss i vår del av landet. Vi tränar som vanligt på olika artkaraktärer, så vi vet vad det är, som vi ser och hör. Liksom tidigare vänder sig cirkeln till både dig, som varit med ett tag, och till dig, som är nybörjare i fågelmarkerna.
Vi träffas under ca 12 -15 sammankomster – de flesta utomhus – fram till början av juni. Vi jobbar mycket med ”Fågelguiden”, som är den bok som alla bör ha.
Deltagandet kostar 100:-!  150:- tillkommer för den som inte redan är medlem i fågelklubben.
Anmälan senast 2022-02-01 till Evert Valfridsson, tel. 070-602 30 45 eller per e-post: evertvalfridsson4@gmail.com, Han kan också berätta mer.

Hur mycket vinterväder har vi nu, när klubbens gåsinventerare ger sig ut till resp. område för att räkna igenom flockarna med övervintrande gäss? När dagens insatser är klara vet vi om totalsiffran för ett år sedan – 35 137 fåglar - har passerats. Intresserad att vara med på någon gåsräkning? Kontakta i så fall Evert som kan hjälpa till att fixa detta. Infokontakt: Evert Valfridsson.

Ännu ett år har gått och det är dags för årets viktigaste sammankomst i klubben. Än en gång är det dags för medlemmarna att säga sitt om bl.a. vilken styrelse, som klubben ska ha det kommande året! Och så delar vi ut klubbens årliga pris! Vi samlas i Föreningarnas Hus i Kristianstad (strax norr om Vattentornet) senast kl. 19.00. Klubben bjuder på kvällsfikat!
Efter förhandlingarna får vi lyssna till Carl-Christian Tofte som tar oss med ut i ”Ett år vid Pulken”. Se vidare kallelsen till årsmötet, som finns på annan plats i Spoven nr 4/2021.  Infokontakt: Evert Valfridsson.

Följ med: klubbens ordförande Nils Waldemarsson, som än en gång tar oss med på en skådartur längs Skräbeån så här i skiftet mellan vinter och tidig vår.

Samling kl. 09.00 vid Kvarnen i Nymölla för en vandring längs ån ut till kusten och avslutningsvis ett besök i markerna längs ån norrut. Glöm inte kikaren och lite förmiddagsfika! Vi gör detta tillsammans med Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen Kristianstad/Bromölla. Infokontakt: Evert Valfridsson.

Det är dags för säsongens sista gåsinventering – kanske kan vi se hur våren närmar sig genom sammansättning på gåsflockarna i vårt område. Finns det t.ex. kvar några sädgäss på våra breddgrader? När jobbet är klart den här dagen vet vi svaret. Infokontakt: Evert Valfridsson,

Vi hoppas att årets första flyttande tranor nu är på väg norrut för att rasta och övernatta i Pulken. Det innebär i så fall att klubbens tranguidning är på plats mellan kl. 15 och skymning dagligen ungefär den närmaste månaden!
Kolla in tranobs-sidan på naturum Vattenrikets hemsida – dagliga noteringar görs om antalet rastande fåglar i Pulken! Infokontakt: Evert Valfridsson.

Hur är läget på fågelfronten på Näsby fält – tätortsnära delar av Vattenriket nordväst om Kristianstad – så här på vårdagjämningen? Tillsammans med Emil Andersson-Fristedt går vi i en närkamp med naturen i skiftet mellan vinter och vår för att hitta svaret! Vi samlas kl. 08.00 på parkeringen på N Lingenäset (för infart följ skyltningen från Snapphanevägen i Kristianstad). Ta med kikaren, om du har, och glöm inte lite förmiddagsfika! Fågelklubben gör detta tillsammans med Studiefrämjandet. Infokontakt: Evert Valfridsson.

Mats Johannesson tar oss med ut till våra kusttrakter för att leta efter de första tidiga vårtecknen bland fåglarna. Samling kl. 08.00 parkeringen naturum Vattenriket och sedan ger vi oss iväg dit hans ”radar” pekar! Glöm inte kikaren och lite förmiddagsfika! Vi gör detta tillsammans med Studiefrämjandet. Infokontakt: Mats Johannesson.