Vinterfåglar
av Lars Jonsson
Många med naturintresse känner till Lars Jonssons bilder av fåglar – akvareller, teckningar och även oljemålningar. ”Vinterfåglar” innehåller ett 60-tal arter.
Han har huvudsakligen valt från de senaste årens listor ”Vinterfåglar inpå knuten”, men uteslutit de fåglar som har simhud, dvs änder och måsar. Beskrivningen av fåglarna är även i orden målande. Det är lätt att föreställa sig tallbiten när man får veta att de har ”grå underkläder i vadmal. Inför besöket i byn har de dragit på sig den alltför tajta findräkten. Det lyser grått i glipor och sömmar men de bär sina dräkter med stolthet.”
Lars Jonsson har känsla för fåglarnas karaktär och rörelsemönster, men så är han också ornitolog. Nötväckans tuffa och orädda uppsyn fångar han precis. Han reder ut skillnaden mellan entita och talltita. Här handlar det om exakthet i nyanser och detaljer. Varför tycker jag att det är så svårt att skilja på titorna? Det finns ju flera olikheter dem emellan!
Varje fågel är illustrerad med en eller flera bilder. I marginalen en detalj ur fjäderdräkten eller en tecknad skiss av den beskrivna fågeln. Inte bara illustrationerna är vackra. Boken i sig är värd att beundra.
Lars Jonsson har studerat fåglarna vid sitt eget matningsställe. Vi får veta vad de gillar att äta på fågelbordet och hur de beter sig mot övriga gäster. De vanliga uppgifterna om utseende, läte, utbredning m m tar han också upp och blandar med egna reflektioner kring de fåglar som inte överger oss ens när kölden biter i näsan.