Insekternas planet
Om småkrypen vi inte kan leva utan
av Anne Sverdrup-Thygeson
Det finns mellan en och tio triljoner insekter på jorden. Oändligt många fler än människor. Dessutom finns ju andra småkryp, som också är livsviktiga för vår existens. De är viktiga inte bara för oss utan även för våra vänner fåglarna. Är vi tacksamma för denna stora mängd av livräddare? Knappast. Vi gör vårt bästa för att bli av med en del av dem.
Anne Sverdrup-Thygeson är professor i bevarandebiologi i Norge. I ”Insekternas planet” ger hon oss en livfull och engagerad bild av insekternas betydelse i vår värld. Insekternas liv är kort och intensivt. Huvudsyftet är att fortplanta sig. Då gäller det att skaffa sig föda och undvika att bli uppäten. Insekterna har olika strategier för att hitta en partner och se till att avkomman får bästa miljö att växa och överleva i. En del har väldigt speciella barnkammare – inte så sällan på bekostnad av andra insekter.
Insekterna har gett oss många produkter – honung, silke m m. Smarta lösningar hämtas också från insekternas värld av forskare och formgivare. Vår önskan att inte åldras kanske skalbaggen Trogoderma glabrum kan avhjälpa. Dess larv kan gå upp och ner i ålder beroende på om den får föda eller ej. En period i livet har varit toppen. Ok, vi svälter lite grann och sen tar vi om den. Ett möjligt framtida scenario?
Ni som brukar läsa mina boktips har kanske förstått att jag gillar värdelöst vetande. T ex att myrorna på Manhattan äter motsvarande 60 000 korvar med bröd under ett år. Hur skulle det se ut om myrorna inte fanns där för att käka upp rester! Boken innehåller mer av sånt, men framför allt är det en informativ och hela tiden intressant skildring av småkrypen vi inte kan leva utan.