Koltrasten
Sveriges nationalfågel
av Clas Thor & Torbjörn Arvidsson
Alla känner en koltrast. Mest förknippas den med ljusa vårkvällar när den sitter högt upp i ett träd eller på ett tak och sjunger så vackert. Men även nu i december kan man stöta på en ettrigt snattrande svart fågel som snabbt flyr in i buskarna när man närmar sig.
Nu kan vi få vårt lystmäte av koltrast och koltrastlitteratur. Sveriges nationalfågel har fått sin egen biografi. Clas Thor har skrivit en alldeles fantastisk bok om koltrastens liv i natur, i litteratur, musik och konst. Han följer koltrasten under ett år. Vintermatningen övergår i vårsång, häckning med en eller flera kullar, höstens frossande i frukter och bär för att sedan återgå till de äpplen som författaren förser sina koltrastar med. Det är inte bara ”sina egna” koltrastar han iakttar. Han flanerar i parker i Berlin, Oxford och på Irland och konstaterar att de är lika ofta förekommande där. Koltrasten har blivit en stadsfågel som ofta överger flyttningen söderut eftersom det finns gott om mat här och vintrarna oftast är milda.
Clas Thor har gjort en djupdykning i litteraturen för att hitta koltrastar. Det visar sig att fågeln är väl representerad i både poesi och prosa hos många författare. Han har också hittat koltrastar i musiken och boken är full av bilder från konstverk, vykort, bokomslag från olika tider. Torbjörn Arvidsson bidrar med foton på koltrastar. Många författare nämner koltrasten i sina verk och det finns en hel del dikter tillägnade denna fågel. Som marginalanteckningar kan vi läsa några. I marginalen finns också tips på hur man kan hitta det han själv har hittat, mycket på nätet. I väntan på koltrastens kvällsserenad är detta en alldeles utmärkt tröst.
Clas Thor är författare och reporter. Han har bl a skrivit en bok om Erik Rosenberg, ornitologins grand old man.