Fågelröster
Om folkliga härmramsor och tolkningar
av Ingvar Svanberg
”Se bonden den token, se bonden den token Han säljer bort oxen och kör med stuten”
En skånsk tolkning av taltrastens sång. Det finns ett flertal tolkningar av taltrastens läte i Sverige och andra länder. Taltrasten var en populär fågel med många folkliga namn – härmningskonstnär, folkets sångfågel, fågelvärldens Bellman. Människor tolkade fåglarnas sång både för att kunna känna igen dem, men också för att få veta vad som komma skulle. Förutspå väder, sia om hur skörden skulle bli – det kunde fåglarna göra. När gulärlan kom var det dags att så. Den sprang i plogfåran och ropade: ”Kör inte på mej, kör inte på mej”.
Fågelröster av Ingvar Svanberg är en bok om härmdiktning/tolkningspoesi. Rim och ramsor som imiterar eller uttyder fåglarnas sång. Svanberg är etnobiolog och har skrivit flera böcker om människans förhållande till djur och växter, t ex Fåglar i svensk folklig tradition. I Fågelröster tar han upp tolkningar och folkliga namn på ett 40-tal svenska fåglar.
Tolkningar av fågelsången var ofta ljudhärmande, t ex gulsparvens ”Sitt, sitt, sitt å skit! Sitt, sitt, sitt å skit!” Idag lär vi oss att gulsparven räknar till sju – ganska fantasilöst. Fåglarnas lokala namn kunde också vara ljudhärmande – nattskärran kallades spinnkärring eller spånrock eftersom man tyckte att den lät som en spinnrock. De flesta gamla namn och ramsor har försvunnit, med ett undantag ”södergök är dödergök, östergök är tröstegök, västergök är bästergök, nordegök är sorgegök ”. Nu använder vi digitala hjälpmedel. Inte är de så roliga, men kanske mer effektiva.