Senaste gåsräkningen

 


För medlemsskap och adressändring:
Jan-Åke Nilsson
tel: 0708-42 19 28

Övriga medlems och föreningsfrågor:
Nils Waldemarsson
tel: 0706–52 63 11

Nytt material eller synpunkter på innehållet skickas till ansvarig utgivare för Websidan:
Ulrika Tollgren
tel: 0738-08 37 73

Tekniska frågor ställs till:
Patrick Tollgren

Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras eller användas utan upphovsmakarens medgivande.

Mord i skådarmiljö

av Staffan Ulfstrand & Sven-Olof Ahlgren

En stringare lever farligt. Att fejka att man sett en ovanlig fågel är inte populärt i skådarvärlden. I deckarens värld kan det vara dödligt.

”Fågelskådaren” utspelar sig i Falsterbo. En man hittas död vid ett fågeltorn. Han har gjort en lite väl snabb resa mot 400-strecket.

Mordutredningen leds av Mårten och Lisa, poliser med olika fallenhet för sitt yrke. Några pensionärer, som lyckas bli inblandade i utredningen, spelar också en stor roll i boken. Livet i samhället och utredningen skildras med en stor portion humor. Ingen nagelbitare precis men en lättsam historia med lokal anknytning.

”Blå gryning” är en typisk engelsk deckare av pusselvariant där spänningen ligger i spelet mellan människorna. 

Även här mördas en fågelskådare – föreståndaren på fågelstationen på ön Fair Isle. Det är höst – den bästa tiden att få se rariteter här. Den karga naturen på den lilla Shetlandsön bildar bakgrund när sanningen om de människor som samlats på stationen denna höstvecka kommer i dagen. Mer än en av gästerna på stationen har anledning att vara irriterad på kvinnan som nu fått sätta livet till. Att även en mycket omtyckt kokerska dör en onaturlig död komplicerar bilden.

Fågelskådare är väl inte vanligt förekommande offer eller förövare i deckare, men visst finns det stoff. Att ha sett flest fåglar och mest sällsynta fåglar är naturligvis en drivkraft för många fågelsskådare. En drivkraft som kan bli till besatthet!