Senaste gåsräkningen

 


För medlemsskap och adressändring:
Jan-Åke Nilsson
tel: 0708-42 19 28

Övriga medlems och föreningsfrågor:
Nils Waldemarsson
tel: 0706–52 63 11

Nytt material eller synpunkter på innehållet skickas till ansvarig utgivare för Websidan:
Ulrika Tollgren
tel: 0738-08 37 73

Tekniska frågor ställs till:
Patrick Tollgren

Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras eller användas utan upphovsmakarens medgivande.

Program

Alla är hjärtligt välkomna och var inte rädda för att komma med även om ni saknar tubkikare. Alla som har låter gärna andra också titta.

Undrar du över något så ring till respektive kontaktperson. Anpassa kläder och skodon efter väder och årstid! Ta gärna med fika – vi är oftast ute 3-4 timmar.

Vi samarbetar med Studiefrämjandet Sydost!

Programkommitten består av:
Evert Valfridsson            0706-02 30 45    evertvalfridsson4@gmail.com
Ulrika Tollgren                0738-08 37 73    ulrika@tollgren.se
Mats Johannesson          0707-20 56 23    mats.johannesson@yahoo.se
Ulf Sjölin                       0735-93 58 65    kjugex@gmail.com

Tre söndagar i följd skådar vi bland det, som samlats så här års i en av landets hetaste rastplatser för vadare! Kom och njut tillsammans med Ulrika Tollgren, som guidar i fågeltornet bland det, som rör sig i fågelskyddsområdet. Samling parkeringen i Äspet, Åhus, kl. 07.00 Ta med kikaren, om du har, och glöm inte lite fika! Vi gör detta tillsammans med Studiefrämjande och naturum Vattenriket. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Kom och njut tillsammans med Jan Linder, som guidar i fågeltornet bland det, som rör sig i fågelskyddsområdet. Samling parkeringen i Äspet, Åhus, kl. 17.30 Ta med kikaren, om du har, och glöm inte lite fika! Vi gör detta tillsammans med Studiefrämjande och naturum Vattenriket. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Tre söndagar i följd skådar vi bland det, som samlats så här års i en av landets hetaste rastplatser för vadare! Kom och njut tillsammans med Sven Birkedal, som guidar i fågeltornet bland det, som rör sig i fågelskyddsområdet. Samling parkeringen i Äspet, Åhus, kl. 07.00 Ta med kikaren, om du har, och glöm inte lite fika! Vi gör detta tillsammans med Studiefrämjande och naturum Vattenriket. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Denna söndagsmorgon träffas vi kl.8:00 på parkeringen ut till Kråkenabben (väster om Nogersunds hamn, adress Talmansvägen 73). Mats Olsson, mångårig skådare och aktiv i Västra Blekinges Ornitologiska Förening (vbof.se) kommer att guida oss på denna klassiska fågellokal, som kan bjuda på allt från sena vadare till tidiga tättingar på sträck. Ta med matsäck och kikare. Kontaktperson: Mats Johannesson.

Tillsammans med klubbens ordförande Nils Waldemarsson gör vi än en gång en skådartur längs Edenrydskusten så här i övergången mellan sensommar och höst. Samling Maxi:s parkering, Bromölla, kl 08.00! Ta med kikaren, om du har, och glöm inte lite förmiddagsfika! Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Det sträcker många fåglar längs vår skånska ostkust under hösten. Kom till Juleboda och kolla in sträcket tillsammans med Greger Flyckt, som hjälper oss med artbestämningarna. Vi samlas i Juleboda kl. 06.30 och ser hur den här dagens sträck kommer att se ut. Glöm inte lite stärkande förmiddagsfika! Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Dags för fågelklubbens gåsräknare att starta den 41:a säsongens månatliga inventeringar av gässen inom klubbens område! Som vanligt lär det väl vara ganska tunnsått med andra arter än grågäss och kanske vitkindade gäss (möjligtvis också några enstaka kanadagäss), så här i början av inventeringssäsongen. Efter gåsräknarnas turer genom landskapet den här förmiddagen har vi ytterligare lite kalla fakta kring gässen i vårt område! Kontaktperson: Evert Valfridsson

Ulf Sjölin tar os med på en vandring på ca 4 km från Fårabäck ut på västra o östra Hamrarna, där vi försöker hitta en del av det, som höststräcket kan ge. Kanske någon ”felflugen” raritet! Samling kl. 07.00 på parkeringen vid Rinkaby skola. Glöm inte kikaren och lite stärkande förmiddagsfika! Vi gör detta tillsammans med Studiefrämjande.  Kontaktperson: Ulf Sjölin.

Helgen 1 – 2 oktober genomförs internationella EuroBirdwatch för 30:e gången! Snudd på 100 miljoner fågelindivider har rapporterats under de år, som arrangemaget genomförts, och på olika sätt har över 1 miljon människor över hela Europa deltagit! Otroliga siffror och allt för att rikta uppmärksamheten på fåglarnas flyttning och deras behov av bestående rastplatser och övervintringsområden!
Dag 1: Emil Andersson Fristedt tar oss med ut bland fåglarna på delar av Näsby fält i de nordliga delarna av Kristianstad tätort längs bl.a. Araslövssjön. Detta är ett av våra båda bidrag till den stora internationella fågelskådarsatsningen EuroBirdwatch! Vi samlas på parkeringen vid Norra Lingenäset kl. 08.00 och ser hur fågelhösten ser ut så här dags. Ta med kikaren och glöm inte lite förmiddagsfika! Vi gör detta tillsammans med Studiefrämjandet.  Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Dag 2: Jan Linder guidar oss genom vårt andra bidrag till årets europeiska fågelskådardagar. Kom till plattformen i Friseboda och se vad denna höstförmiddag har att erbjuda! Jan är på plats från kl. 08.00 och hjälper oss med fåglarna, som passerar längs ostkusten under timmarna fram mot lunch. Ta med kikaren och glöm inte lite förmiddagsfika! Vi gör detta tillsammans med Studiefrämjandet. Kontaktperson Evert Valfridsson.

Vi gör ytterligare ett försök tillsammans med Greger Flyckt att följa de fåglar, som sträcker längs Skånes ostkust – med start kl. 07.30 viker vi några timmar vid Juleboda (längst söderut i Kristianstads kommun). Vi hoppas på rätt vindar så att fågellivet ska bli lättare att följa från land. Glöm inte kikaren och att packa med lite förmiddagsfika. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Kan vi i gåsflockarna i våra trakter redan nu ana, att vi närmar oss stundande övervintring? Har de första sädgässen kommit ner till oss? När klubbens inventerare är klara den här dagen, vet vi svaret. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

Trädgårdsträdkrypare och toppskarv är två skånska rariteter i vårt lands fågelvärld. Tillsammans med Mats Johannesson ger vi oss iväg mot nordvästra Skåne för att försöka få kontakt med bl.a. de här båda godbitarna. Samling och avresa kl. 07.00 från parkeringen vid naturum Vattenriket. Kontaktperson: Mats Johannesson.