Senaste gåsräkningen

 


För medlemsskap och adressändring:
Jan-Åke Nilsson
tel: 0708-42 19 28

Övriga medlems och föreningsfrågor:
Nils Waldemarsson
tel: 0706–52 63 11

Nytt material eller synpunkter på innehållet skickas till ansvarig utgivare för Websidan:
Ulrika Tollgren
tel: 0738-08 37 73

Tekniska frågor ställs till:
Patrick Tollgren

Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras eller användas utan upphovsmakarens medgivande.

H som i hök

av Helen Macdonald

När sorgen drabbar en kan ett brinnande intresse bli ett sätt att hantera tillvaron.

För Helen Macdonald blev falkeneringen räddningen när hennes älskade pappa dog. Redan som 8-åring tjatade hon sig till att få tillbringa en dag med ett gäng aristokratiska falkenerare och sedan dess är hon fascinerad av rovfåglar. Hon har arbetat med rovfåglar, men aldrig ägt en.

H som i hök är en sorgesam, bitvis spännande, språkligt suverän bok om så vitt skilda teman som sorg/kris och falkjakt. En stor läsupplevelse.

Man vet att falkenering har använts för jakt, nöje och tävling sedan århundradena f. Kr. Tidiga skildringar finns från Persien, Japan och Kina. Sin höjdpunkt hade falkjakten på 1600-talet. Sista gången en falkjakt arrangerades i Sverige var under Gustav III´s tid. Jakten levde kvar i liten skala längre än så. 1969 förbjöds falkenering i Sverige. UNESCO utsåg 2010 falkenering till immateriellt kulturarv.

I England är falkjakt inte ovanlig. Därför är det inget konstigt för Helen att träna sin duvhök i och kring Cambridge. Hon går upp i tämjning och träning och tappar nästan verklighetskontakt. Parallellt berättar hon om en annan författares möda att tämja en duvhök. T.H. White har under liknande förhållanden (en livskris) bestämt sig för att träna en hök. Han skriver sedan en bok om detta. The Goshawk läser hon med bävan eftersom White gör så många misstag i sin iver att lyckas. Hon vill lyckas. Helen Macdonald har också skrivit en bok om falkar - Falcon. Den finns bara på engelska liksom The Goshawk av T.H. White.