Senaste gåsräkningen

 


För medlemsskap och adressändring:
Jan-Åke Nilsson
tel: 0708-42 19 28

Övriga medlems och föreningsfrågor:
Nils Waldemarsson
tel: 0706–52 63 11

Nytt material eller synpunkter på innehållet skickas till ansvarig utgivare för Websidan:
Ulrika Tollgren
tel: 0738-08 37 73

Tekniska frågor ställs till:
Patrick Tollgren

Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras eller användas utan upphovsmakarens medgivande.

Fåglarnas trädgård

av Niklas Aronsson och Eva Stenvång Lindqvist

Jag hade bestämt mig för att plantera en japansk lönn av någon sort i en omgjord rabatt. Så läste jag ”Fåglarnas trädgård” och någon vecka senare står en ”fågelbuske” i rabatten. Jag blev verkligen inspirerad av boken och började genast tänka på vilka blommor och örter jag kunde ha i min trädgård för att fåglarna skulle trivas ännu bättre där. Nåja, den första entusiasmen har lagt sig men faktum kvarstår – boken var verkligen en källa att ösa ur för en fågelintresserad trädgårdsägare.

Författarna är fågelskådare och Eva Stengård Nordqvist är dessutom trädgårdsentusiast. De ger tips på hur man kan planera sin trädgård och hur man sköter den så att fåglarna blir nöjda. Buskar att gömma sig och bygga bo i och växter som insekterna gillar. De insekter som fåglarna sen ska äta upp.

Vi får veta vad fåglarna vill bli serverade i fågelrestaurangen och hur den ultimata restaurangen ser ut. Måhända finns det olika stjärnstatus också här även om Michelin ännu inte har gett ut någon guide. För den händige finns en holktabell att rätta sig efter så att bostaden passar den fågel man tänkt sig. Måla eller inte måla? En smaksak – för fåglarna spelar det ingen roll.

Författarna har också intervjuat några trädgårdspecialister om hur de har planerat sina trädgårdar. En av dem fick en gång i uppdrag att planera en trädgård för en person som var maniskt rädd för fåglar. En svår uppgift av flera olika skäl – en helt tyst trädgård var inget hon själv gillade. Spovens läsare har nog inte de bekymren. Läs och plantera!