En morgontrött fågelskådares bekännelser. Dagboksblad maj – december.
av Lars Sund
Lars Sund är skönlitterär författare och fågelskådare. Han har skrivit en bok om sina iakttagelser och upplevelser när han i sin hemstad Uppsala och i dess omgivningar tittar på fåglar. Han beskriver sig själv som en morgontrött fågelskådare eller med poeten Gellerstedts ord ”ottelat”. Klockan fem kliver han ur bädden för att skåda fågel och höra deras morgonsång. Jag känner mig inte ottelat när jag stiger upp vid fem även om jag vet fåglarna har vaknat för flera timmar sen.
Lars Sund berättar om en eller flera arter de dagar mellan maj och december som vi får följa honom. Han kan sätta en del kryss på sin ”livslista” under den här perioden, men mest handlar det om våra vanliga svenska fåglar som han ser, beskriver och berättar om. Vi hittar honom inte bara ute i naturen utan också i staden, på soptippar och parkeringsplatser. Överallt där fåglar finns. Och där fågelskådare finns. Även denna rara art ägnar han sin uppmärksamhet. Vi får veta hur fågelskådningen, som den ser ut idag, startade i USA. Kikarens historia ägnar han också några sidor. Mycken fakta blandas med fågelupplevelserna och historier om skådandet. Han är själv närvarande i berättelserna inte bara som en registrerande skådare. När han besöker sin akut sjuka mor på sjukhus i Finland läser han Phoebe Snetsingers bok Birding on borrowed time. En cancersjuk kvinna som fått ett års frist i livet. Hon satsar allt på fågelskådning och kommer att leva i 20 år och uppnå den ansenliga siffran 8444 fågelarter.
Vill man idka fågelskådning från fåtöljen hjälper han oss med tips: Erik Rosengren, Roger Tory Peterson, Carl von Linné, Harry Martinsson, Lord Grey, Gunnar Brusevitz och många fler författare i olika genrer. En bok att njuta av och samtidigt lära sig av.