Sädgäss består av 2 olika raser som man med lite träning kan skilja åt. Vi denna artikel så att ni som inventerar ska kunna damma av kunskaperna om sädgässen så att ni kan rapportera vilka raser inventerade sädgäss tillhör. Artikeln har varit publicerad i Spoven nr1 -14.
Tajga/Skogssädgås (Anser fabalis fabalis) minskar för tillfället i en alarmerande takt. Då skogssädgåsen häckar på tajgan från norra Skandinavien till Uralbergen så kallas den även för ”taigasädgås”. Världspopulationen har halverats sedan 1990 och ligger nu på uppskattningsvis 60 000 individer.
Tundrasädgåsen (Anser fabalis rossicus) har en betydligt större världspopulation som verkar stabil för tillfället.
Under nov-mars är nordöstra Skåne en viktig rast- eller övervintringslokal för sädgäss. I rapportmaterialet som finns i klubbens gåsräkningar har ingen separation av raserna gjorts vilket försvårar arbetet med att skydda den sällsyntare rasen, skogssädgåsen. Den tidigare uppfattningen hos fågelskådare har varit att vi har haft en förkrossande majoritet övervintrande skogssädgäss här. Tundrasädgåsen har tidigare endast rapporterats sparsamt från vårt gåsräkningsområde, men riktade vinterräkningar av forskare har under de senaste åren visat att vi har många tundrasädgäss här från oktober till mars.
Läs in dig nedan på hur man skiljer på de olika sädgåsraserna. Det är inte alltid så lätt men med träning blir man bättre. Du kan också följa med någon erfaren gåsräknare på en gåsräkningsrunda, så får du träna på rasbestämningen i fält. Se vidare i programmet för att se när nästa gåsräkning sker.
Genom att rapportera rastillhörighet hjälper du till att ge forskarna mer underlag för att arbeta fram fungerande bevarandeplaner så att skogssädgåsens populationsminskning stoppas.
mvh
Greger Flyckt
Bestämningskaraktärer sädgäss på marken: |
|
|
|
|