Senaste gåsräkningen


I samarbete med:

 


För medlemsskap och adressändring:
Jan-Åke Nilsson
tel: 0708-42 19 28

Övriga medlems och föreningsfrågor:
Nils Waldemarsson
tel: 0706–52 63 11

Nytt material eller synpunkter på innehållet skickas till ansvarig utgivare för Websidan:
Ulrika Tollgren
tel: 0738-08 37 73

Tekniska frågor ställs till:
Patrick Tollgren

Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras eller användas utan upphovsmakarens medgivande.

text och bild: Patrick Tollgren Lazarov

De flesta har någon gång stått och försökt att få in den lilla fågeln i trädet i tubkikaren. Man hittar den lätt i handjagaren, men när man ska hitta den med tuben så är det ibland lättare sagt än gjort. Ett Holografiskt rödpunktsikte kan vara lösningen för dig.

Holografiskt rödpunktsikte eller bara rödpunktsikte är ett rikthjälpmedel som från början är framtaget för militära gevär. Idén var att man enkelt skulle kunna sikta utan att ta bort ögats fokus från det man siktade på. Att inte behöva ha ögat på ett speciellt ställe eller att kunna sikta med båda ögonen samtidigt, var också enorm fördel jämfört med vanliga sikten.

Genom att sätta en konkav halvgenomskinlig spegel och lysa på den med en liten lampa kan man få ögat att se punkten i fjärran så ögat har fokus på målet. Observera att den röda punkten endast syns i siktet och inte lyser på målet. Man stör alltså inte fåglar eller vilt när man siktar på dem med ett rödpunktsikte. På wikipedia finns en mer detaljerad beskrivning. Jag rekommenderar den engelska då den svenska är lite tunn: http://en.wikipedia.org/wiki/Red_dot_sight

Idag masstillverkas rödpunktsikte till luftvapen och softairgun vapen, så priset ligger från 200-300 SEK. För den som funderar på att köpa ett så rekommenderas att gå in på
www.ebay.com och leta. Observera att dyrare inte är bättre för fågelskådning utan kostnaden beror på att de är anpassade för riktiga vapen. Med detta menas att de är mycket exakta, tål rekyl från vapen och att man kan misshandla dem utan att de går sönder. Nu är vi rädda om våra tubkikare så detta är inget nödvändig egenskap som motiverar ett pris på 2-3000 SEK.

Det finns många modeller och varianter att välja på. Det finns 2 huvudmodeller.

De öppna där spegeln står ensam:



Och de slutna där spegeln och lampan är inbyggda:

Storleken på spegeln är viktig och ju större den är desto lättare är det att sikta. 33mm i diameter är den vanligaste storleken men tänk på att vissa modeller inte har en helt rund spegel utan den är tillplattad upptill. Personligen föredrar jag den helt runda för det gör att man ha huvudet lite högre i förhållande till kikaren när man siktar.
Det finns även 40 och 45mm men de är slutna och 45 motsvarar inner§rullen på en hushållspappersrulle. Det kan bli klumpigt och instabilt när det väl ska fästas på tuben.

De öppna är att föredra till en tubkikare då man inte håller ögat på ett ställe som på tex ett gevär. På slutna sikten minskar siktets ytan drastiskt om ögat inte är i rakt linje bakom siktet.
Siktet är 40 mm men man har mindre äb 50% synfältMed en öppen har man hela synfältet att sikta med
Ett slutet 40mm sikte jämfört med ett 33mm öppet.

 

Varför vill vi använda ett sikte på tuben?
Ett litet plaströr finns på Swarovskis kikare för att hjälpa en sikta Det är som vi alla vet ibland svårt att hitta rätt mål med en tubkikare. Swarovski har tex försökt lösa det med ett litet rör vid sidan om kikaren som ska hjälpa en att rikta kikaren.
Med rödpunktsiktet så tittar man med båda ögonen på målet och ögonens fokus ligger på målet och inte i kikaren. När målet väl är i siktet så är det också det i kikaren.
Målet är flaggstångknoppen
Rikta kikaren så att ringen är på målet.
Och är siktet rätt inställt har du nu målet även i kikaren (här med 20x förstoring)
Och den omvända situationen, då man ibland har hittat något i kikaren men inte riktigt kan förklara var det befinner sig i tex ett busksnår. Tittar man då i skiktet så ser man exakt var kikaren pekar och det är lätt att förklara för andra.


Hur fäster man den på en Tubkikare?

Det första som måste göras är att fästa en skena. Siktet i sin tur kläms fast på skenan som behöver vara 9-11 mm bred. Då det är en tubkikare siktet ska sitta på kan skenan vara av trä, men på vapen är det normalt av metall. Skenan behöver placeras så att man har fri sikt mot den och att inte okularen skymmer för mycket. Olika kikare se olika ut så det finns ingen patentlösning som passar alla kikare. Sedan har man ofta ett skydd eller fodral på sin kikare som gör att formen på kikare skiftar mycket även om det är samma modell. Skulle man ha en kikare med mycket högt okular så kan man låta siktet sitta lite på sidan. Skenan fixeras sedan med dubbelhäftande tejp eller smältlim beroende på om man köpt ett dyrt original skydd eller sytt ett själv.

En limklick vid de röda pilarna (1) gör att skenan inte flyttar sig. Spännband (2) finns att köpa i affärer som säljer campingutrustning.För att sedan skenan ska sitta ordentligt fast så måste man spänna fast den antingen med spännband (2) med snabbfäste eller tex kardborreband. Skenan måste förankras i bandet med lim (1). En liten klick lim (eller dubbelhäftande tejp) mellan band och kikarens undersida gör att bandet inte glider. Väl på plats så justerar man siktet med 2 skruvar så att det siktar rätt.

Fästskena helt i trä 20mm bred
Standard fästskena i metall

 

Här är en video där jag går igenom funktionerna på ett rödsikte, fäst anordningar etc

3volt Lithium 5pack kostat ca 40 kr på Claes Olsson

 

Var köper man dem lättast?
I Sverige så kan man köpa dem på blocket men de är avsedda för jaktvapen och ligger från ca 1000.- Det finns även på varuhus som Jula och Hobbex men de är tyvärr av rätt dålig kvalité.
Ebay.com är en internationell sida där man kan anordna auktioner för saker man vill sälja. Man kan antingen skapa en auktion eller sälja till ett fast pris. Idag så livnär sig väldigt många runt om i välden på att sälja billigt tillverkade saker på ebay och då det blivit deras levebröd så är de mycket måna om att inte försöka lura sina köpare. Ebay i sig tjänar enorma summor och kan då utan att förlora ekonomiskt gå in om garantera att om du som köpare skulle bli lurad så ersätter de dig ekonomiskt. Så det går bra att handla dyra saker på ebay utan att vara rädd för att det är en tegelsten som kommer i paketet och inte det man beställt ;)
Man bör vara medveten om att då man kan handla utanför EU så kan tullen lägga på en kostnad om de anser att det behövs. Detta gäller framför allt elektronik, böcker och filmer. Finns säljaren i EU tillkommer inga tullavgifter.
Tradera.se är den svenska versionen av Ebay men då den vänder sig framför allt mot svenska marknaden så är utbudet mycket mindre. Man bör dock vara medveten om att många säljare på Tradera är baserade i Kina men att de kan ta ett högre pris på Tradera än på Ebay. OBS!!! Alla paket från Kina tar ca 30 dagar att skicka. Små saker som går som brev kan gå snabbare men räkna alltid med 30 dagars leverans.

När man ska handla på Ebay måste man registrera sig på dels Ebay.com och dels på Paypal.com Paypal är ett sätt att enkelt betala på internet när man handlar. Man registrerar ett visa/mastercard mot sitt Paypal konto och kan sedan sätta in pengar på det. När man sedan handlar så går betalningen via Paypal. Skulle det bli problem med varan eller tvist så kan Paypal föra tillbaka pengar på ett helt annat sätt än Visa/mastercard kan. Överföringarna är ögonblickliga jämfört med banköverföringar som tar 3-5 dagar och det är enklare för privatpersoner att överföra pengar då Visa/Mastercard vänder sig till företag och tar ut stora avgifter. Alla köp på Ebay sker med Paypal och det är en förutsättning för att deras garanti på att du inte blir lurad ska gälla.

Ebay: http://www.ebay.com

Paypal: https://www.paypal.com/se

33mm runt sikte på ebay hittar du här

33mm reddot sökning på ebay hittar du här

20mm Skena i metall finns här

Klicka på "Buy it Now" för att saker som säljs till fast pris. Markera även "Sort by:" till "Price + Shipping:lowest first" för att få hela priset inkl frakt. man får ange att det ska till Sverige. OBS! Fraktkostnaderna skiljer sig mycket från land till land. Kina är tex billigt att skicka från jämfört med från USA.