Senaste gåsräkningen

 


För medlemsskap och adressändring:
Jan-Åke Nilsson
tel: 0708-42 19 28

Övriga medlems och föreningsfrågor:
Nils Waldemarsson
tel: 0706–52 63 11

Nytt material eller synpunkter på innehållet skickas till ansvarig utgivare för Websidan:
Ulrika Tollgren
tel: 0738-08 37 73

Tekniska frågor ställs till:
Patrick Tollgren

Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras eller användas utan upphovsmakarens medgivande.

Foto: Sten-Åke Nilsson. SkärpiplärkaSkräbeån 25 febr 2018

Så var det dags för den årliga kontrollen om det var vår eller vinter. Den kontrollen brukar fågelklubben utföra sista söndagen i februari med en vandring längs Skräbeån.  Efter att varit frånvarande under hela vintern ända fram till denna vecka slog kung Bore till med full kyleffekt. Bistra vindar från Ryssland men solsken rådde.

Trots detta hade ett drygt 20-tal besökare mött upp vid Nymölla kvarn. Några vårfåglar fanns inte att skåda men väl en del intressanta övervintrare. En smådopping som låg vid gångbron lyckades naturligtvis på sedvanligt manér gömma sig obemärkt strax efter upptäckt. När exkursionsledaren beskrev ett möte med dvärgbeckasin från förgående dag tyckte denna tydligen att det var nog. Den överraskade någon av exkursionsdeltagarna när den plötsligt lyfte bak ryggen på oss från ett litet delvis istäckt dike. Även skärpiplärkan som Stig- Åke fotograferade lyckades smita undan. Däremot visade en yngre överflygande havsörn upp sig väl.

Efter en kylslagen fikapaus gick vi norrut och här var såväl en flock stjärtmesar som två strömstarar uppe vid Käsebron betydligt mer samarbetsvilliga. På fråga från exkursionsledaren vid avslutningen om det råder vinter eller vår så brukar oftast  svaret vara vår om än med tvekan. Men denna gång var svaret tydligt och sanningsenligt. Det rådde vinter den 25 februari.

mvh
Nils Waldemarsson