Senaste gåsräkningen

 


För medlemsskap och adressändring:
Jan-Åke Nilsson
tel: 0708-42 19 28

Övriga medlems och föreningsfrågor:
Nils Waldemarsson
tel: 0706–52 63 11

Nytt material eller synpunkter på innehållet skickas till ansvarig utgivare för Websidan:
Ulrika Tollgren
tel: 0738-08 37 73

Tekniska frågor ställs till:
Patrick Tollgren

Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras eller användas utan upphovsmakarens medgivande.

Eldögon

av Patrik Olofsson

Nattens tysta jägare

av Felix Heintzenberg och Tom Schandy

Tre ugglor ingår i min bekantskapskrets. Berguven som häckar i ett närbeläget stenbrott, kattugglan som håller till i närheten av mitt sommarhus och hornugglan som ibland har sitt dagviste på granngatan. Deras klokskap vet jag ingenting om, men ryktet om vishet har följt ugglorna  genom århundraden. Redan de gamla grekerna….
Och visst minns ni Uggla i Sjumilaskogen som kan läsa och skriva sitt namn – Gugla.

Ugglan kan också varsla om ond bråd död och olycka. Inte ovanligt att fåglar är förebud om lycka eller olycka och vissa fåglar får dras med både och. Om detta och mycket mer kan man läsa i två nyligen utkomna böcker om ugglor. Eldögon av Patrik Olofsson och Nattens tysta jägare av Felix Heintzenberg och Tom Schandy.

I båda böckerna får man följa med upphovsmännen på deras möten med ugglor i hela Sverige. H & S har valt att skriva en gemensam text om ugglornas beteenden, häckning, förekomst m m. Boken avslutas med faktasidor om respektive uggleart. PO ger varje uggla ett eget kapital. Den information man får sig till livs i böckerna är likvärdig. Författarna blandar fakta med egna upplevelser, men PO´s texter blir mer tillgängliga eftersom varje uggla får tala för sig. Fotografierna tar en stor plats i de båda böckerna.

Många fantastiska bilder på dessa fascinerande fåglar. Skulle jag välja – ja, då läser jag texten i Eldögon och ser på bilderna i Nattens tysta jägare. Fjällugglans flykt i det vita är magisk.