Senaste gåsräkningen


I samarbete med:

 


För medlemsskap och adressändring:
Jan-Åke Nilsson
tel: 0708-42 19 28

Övriga medlems och föreningsfrågor:
Nils Waldemarsson
tel: 0706–52 63 11

Nytt material eller synpunkter på innehållet skickas till ansvarig utgivare för Websidan:
Ulrika Tollgren
tel: 0738-08 37 73

Tekniska frågor ställs till:
Patrick Tollgren

Alla bilder och texter är upphovsrättsskyddade och får inte kopieras eller användas utan upphovsmakarens medgivande.

Foto: Sven EnglundJuleboda 8 september

 

Så var det dags för första höstexkursionen till kusten för att skåda sträckande höstfågel. Ett tjugotal skådare anländer till Juleboda halv sju på morgonen. Greger är programvärd och som vanligt har vi hopp om att få se labbar vilket gäckat oss under motsvarande exkursioner de senaste åren. Men över vädret styr vi inte och inte heller denna gång blåser de rätta vindarna. Det är svaga västliga vindar och sol som ger ett besvärligt motljus över havet denna morgon. Just motljuset spelar en avgörande roll för något som var den mest intressanta observationen, men den kom lite senare på förmiddagen. Dåligt väder för fågelskådning kan vara skönt väder för fågelskådare. Under morgontimmarna kan vi njuta av sträckande grönsiskor och sädesärlor. En forsärla flyger också söderut över våra huvud. Två lärkfalkar kunde skådas in mot land på nära håll och i snyggt medljus. Ute på havet hände inte så mycket men en bivråk gled sakta söderut över havet. Trutar hade vi som vanligt gott om i Juleboda, Greger letade upp hela 3 kaspiska trutar bland övriga trutar på stranden. En 1K, en 2K och en 3K.

 

Efter den alltid lika uppskattade fikapausen står vi och småpratar och skådar lite i alla vädersträck när Greger gör oss uppmärksammade på tre fåglar som närmar sig norrifrån och flyger söderut på ganska nära håll. "Det där kan vara labbar" säger Greger. Skulle vi nu äntligen få se våra eftertraktade labbar? Vi följde dem med tuberna men här ställde motljuset till det för oss, vi kan inte se dräktskaraktärerna tillräckligt bra. Greger är inne på att det skulle kunna vara fjällabbar men något med deras flykt känns kanske inte helt rätt. Till slut blir vi (Greger) tvungna att konstatera att vi inte kan spika vad det var. Ännu en gång gäckade labbarna oss ... men så nära har vi inte varit innan.

 

Vid 10 tiden böjar vi känna oss färdiga med Juleboda. Någon nämner att det skulle vara trevligt att hitta en rödstrupig piplärka eftersom de börjat obsas de senaste dagarna. Vi bestämmer att de som vill kan åka till Äspet, kanske kan vi hitta en rödstrupig piplärka där. En handfull av oss drar dit. Väl ute vid tornet har vi 2 mosnäppor och 5 småsnäppor på nära håll framför oss. Greger hör locklätet från skärpiplärka och vi får spana en del för att hitta den på marken bland strandpipare och ängspipor. Det har blåst upp från sydväst och en bivråk orkar inte sträva mot utan glider norrut. En 1K dvärgmås visar också upp sig kort innan det är dags att bryta upp efter en trevlig förmiddag med en hel del trevliga obsar.

 

mvh
Sven Englund

Foto: Sven Englund