Boktips
Skriv ut

Boktips är en återkommande sektion i medlemstidningen Spoven.
Det är personliga betraktelser skrivna av Margareta Rydhagen.

 
Skriv ut

H som i hök

av Helen Macdonald

När sorgen drabbar en kan ett brinnande intresse bli ett sätt att hantera tillvaron.

För Helen Macdonald blev falkeneringen räddningen när hennes älskade pappa dog. Redan som 8-åring tjatade hon sig till att få tillbringa en dag med ett gäng aristokratiska falkenerare och sedan dess är hon fascinerad av rovfåglar. Hon har arbetat med rovfåglar, men aldrig ägt en.

Läs mer...
 
Skriv ut

Fågelgrannar

av Staffan Ulfstrand & Sven-Olof Ahlgren

Vi spanar väl alla på våra grannar och ser vad de har för sig. Det anses inte helt OK.

Grannen talgoxen kan du spana på utan dåligt samvete, t o m sätta en kamera hemma hos för att se hur hon har det.

Författarna till denna bok har spanat mycket och länge på våra fågelgrannar. Ett resultat av deras spaningar har blivit denna bok - Fågelgrannar.

Läs mer...
 
Skriv ut

Korp

av Göran Bergengren

Ibland önskar jag att jag hade en korpsten. Att kunna se men inte synas. I korpens bo ska det finnas en sten, korpsten/döljesten, som gör en osynlig om man tar den i munnen. Ingen har sett stenen. Folktro är en aspekt av korpliv som Göran Bergengren tar upp i sin bok Korp. Han är biolog och författare till ett 30-tal böcker bl a om fiskar, fåglar och insekter.

Läs mer...
 
Skriv ut

Eldögon

av Patrik Olofsson

Nattens tysta jägare

av Felix Heintzenberg och Tom Schandy

Tre ugglor ingår i min bekantskapskrets. Berguven som häckar i ett närbeläget stenbrott, kattugglan som håller till i närheten av mitt sommarhus och hornugglan som ibland har sitt dagviste på granngatan. Deras klokskap vet jag ingenting om, men ryktet om vishet har följt ugglorna  genom århundraden. Redan de gamla grekerna….
Och visst minns ni Uggla i Sjumilaskogen som kan läsa och skriva sitt namn – Gugla.

Läs mer...
 
Skriv ut

 

Vinterfåglar

av Lars Jonsson

Många med naturintresse känner till Lars Jonssons bilder av fåglar – akvareller, teckningar och även oljemålningar. ”Vinterfåglar” innehåller ett 60-tal arter.

Han har huvudsakligen valt från de senaste årens listor ”Vinterfåglar inpå knuten”, men uteslutit de fåglar som har simhud, dvs änder och måsar. Beskrivningen av fåglarna är även i orden målande. Det är lätt att föreställa sig tallbiten när man får veta att de har ”grå underkläder i vadmal. Inför besöket i byn har de dragit på sig den alltför tajta findräkten. Det lyser grått i glipor och sömmar men de bär sina dräkter med stolthet.”

Läs mer...
 
Skriv ut

I starens tid

av Thomas Bannerhed och Brutus Östling

I starens tid är snyggt formgiven.
Svart väv i ryggen med glänsande grön text och på framsidan en ovanlig färgglad stare som bröstar sig morskt. Jag blev förväntansfull när jag höll den i min hand och jag blev inte besviken.

Läs mer...
 
Skriv ut

foto: Margareta RydhagenFåglar i fält

av Joar Tiberg

”Fåglar i fält” –  en titel som  får mig att tänka på en fälthandbok för fågelskådare. Formatet är behändigt, man kan lätt ha den i fickan. Men sen blir det svårare.

Joar Tibergs beskrivning av fåglars utseende och sång är ibland fälthandboksmässigt och ibland mycket personligt .

”Gick i trafikdånet på Birger Jarlsgatan i fredags och hörde plötsligt sidensvansarnas ringande klockor, eller… var det fläktremmen på en bil?! Det där vinande, ringande lätet ni vet. Volvo 245….”

Läs mer...
 
Skriv ut

foto: Patrick Tollgren LazarovFåglarnas trädgård

av Niklas Aronsson och Eva Stenvång Lindqvist

Jag hade bestämt mig för att plantera en japansk lönn av någon sort i en omgjord rabatt. Så läste jag ”Fåglarnas trädgård” och någon vecka senare står en ”fågelbuske” i rabatten. Jag blev verkligen inspirerad av boken och började genast tänka på vilka blommor och örter jag kunde ha i min trädgård för att fåglarna skulle trivas ännu bättre där. Nåja, den första entusiasmen har lagt sig men faktum kvarstår – boken var verkligen en källa att ösa ur för en fågelintresserad trädgårdsägare.

Läs mer...
 
Skriv ut

Akvarell av Karl Mårtens. foto: Emil Andersson FristedtSkatan

Jag sitter i tankar och stirrar på skogsbacken utanför mitt fönster. En skata landar ganska nära huset.  Målmedvetet går den upp i grässlänten och börjar leta. Ganska snart hittar den vad den söker och börjar hacka. En fågelunge är min första tanke. Det är för tidigt på året. Jag kan inte styra min nyfikenhet utan går ut och skatan flyger iväg. Något rör sig i gräset, viftar fram och tillbaka - en avbiten kopparorm. Hur kunde skatan veta att den låg där? Kanhända hade den redan varit där och rekat. Helt säkert kommer den tillbaka för att äta mer.

Läs mer...
 
<< Första < Föregående 1 2 Nästa > Sista >>

Sida 1 av 2