Exkursionsreferat 2016
Skriv ut

Foto: Thomas LindbladExkursion till Friseboda och Äspet 6 nov

Vi var nio vid samlingen i Olseröd på Gustav Adolfsdagen kl 9. Nattens regn upphörde successivt, gråa moln täckte hela himlen, temperaturen pendlade mellan 3 och 5 plusgrader, sikten var dock överraskande god och en frisk nordostan låg på så att havet hördes i fonden. En grönfink kikade på oss från en avlövad lönntopp, gulsparvar lät och en grovröstad korp flög förbi, liksom ett trettiotal sädgäss på väg mot sydväst.

Läs mer...
 
Skriv ut

Foto: Jan Linder"World Birdwatch Day i Friseboda" den 2 oktober

Väderprognosen inför denna dag, regn och starka vindar
från norr, var inte något som precis framkallade jubel hos undertecknad exkursionsledare. Och när dagen grydde kunde det enkelt konstaterats att prognosen tyvärr var
korrekt denna gång. Men ändå, ytterligare 8 deltagare dök upp, åtminstone fram till nu övertygade om att det finns inget dåligt väder, - bara dåliga kläder.
Och en del lön för mödan fick vi. Sikten ut över havet var omväxlande knivskarp, omväxlande skymdes den något av regnbyarna. Men fågelsträcket var bra och även om merparten passerade väl långt ut, var det ändå en hel del som tog en bana närmare oss och lät sig artbestämmas och njutas av.

Läs mer...
 
Skriv ut

Äspet 10 juli

Som ett inslag i fågelklubbens 40-årsfirande skådade vi, 22 exkursionsdeltagare, i Äspet. Inte så konstigt med tanke på att vadarspaning i Äspet varit ett ständigt och uppskattat exkursionsmål under gångna 40 åren.

Läs mer...
 
Skriv ut

Gulärla. Foto: Jan LinderExkursionsreferat Hercules kvällen den 29 maj

14 deltagare hade bestämt sig för att bästa sättet att tillbringa kvällen var en tur till Hercules för att se och lyssna till vad kvällen hade att erbjuda. Högt på önskelistan bland deltagarna stod att få se flygande rördrom, en näst intill omöjlig utmaning för en exkursionsledare.

Läs mer...
 
Skriv ut

Foto: Thomas Lindblad Exkursion till Drakamöllan och Äskebjär 22 maj

Det var 16 grader och lätt mulet när de 23 deltagarna samlades i Olseröd kl 7. Vi körde till Drakamöllan där trädgårdssångare, rödstjärt, näktergal och gransångare sjöng. Vandringen gick förbi Drakamöllans gårdshotell där stararna redan matade ungar och sädesärlan trippade på takåsen medan de svartvita flugsnapparna inspekterade holken i eken vid entrén. Härmsångare, törnsångare och svarthätta sjöng, både ringduva och skogsduva spelade och strax kunde vi på avstånd höra sommargyllingens djupa flöjtande!

Läs mer...
 
Skriv ut
Rätt tipsrad för tipsrundan Fågelskådningens dag 8 maj 2016


Fråga    Svar   Kommentar
1         X       En kungsfågel väger cirka 5 gram     
2         1       En tajgablåstjärt blev ny art för kommunen 2015   
3         2       Svarttärnan tillhör släktet Chlidonias
4         2        Enkelbeckasinen kallades förr horsgök
5         1        Brushane rastar på Håslövs ängar
6         2        Stortrapp häckade på sandiga områden under 1800-talet
7         X        Talgoxen var vanligast vid årets fågelmatningsräkning
8         1        Besöksanläggningen Kanalhuset ligger stadsnära
9         X        Som mest räknades 8 600 tranor vid Pulken i våras
10        2        Bilden visar en svarthätta
11        1        Pilgrimsfalkarna i Kristianstad förgiftades med karbofuran        
12        2        Skäggdopping kan bära sina ungar på ryggen
13        X        Patrik Olofssons senast utgivna bok heter "Eldögon"


Prislista tipsrundan

1:a pris Götalands bästa fågellokaler (Ullman): Ingalill Röstén, Kristianstad                         
2:a pris Vinterfåglar (Jonsson): Boel Hindorf, Kristianstad                      
3:e pris Vykort: Kristina Sköld, Kristianstad   
4.e pris Vykort: Ingrid Abrahamsson, Gärds Köpinge           
5:e pris Vykort: Boel Glimhall, Kristianstad

 
Skriv ut

Skräbeån 28 februari 2016

Vinter eller vår var frågan under den numera traditionella vårvintervandringen längs Skräbeån. När Kristianstadsbladets reporter och fotograf anlände efter knappt halva exkursionen blev svaret från de 30 deltagarna unisont: Vår!

Läs mer...
 
Skriv ut

Vinterfåglar längs ostkusten

Det var morgon den 17 januari och 14 personer hade bestämt sig för att tillbringa denna kylslagna förmiddag i Äspet tillsammans. Som väl var så blåste det inte särskilt hårt, men det räckte för att man gärna ville vända ryggen mot för att spana efter våra bevingade vänner.

Den långvariga kylan hade gjort att lagunen fryst till och fåglarna var till såväl artantal som antal individer relativt blygsamt för att gälla Äspet. Men det var inga sura miner för det, en grann alfågel kunde avnjutas på bra obsavstånd, liksom den havsörn som satt ute på Karet.

Läs mer...
 
Skriv ut

Foto: Anders JarnemoÖrnräkning 2 januari 2016

Årets örnräkning blev vädermässigt en prövande verksamhet. Vi fick kanske därför en något annorlunda fördelning av havsörnarna än vanligt. Antalet var dessutom lite lägre än under de senaste åren. Däremot sågs glädjande nog många kungsörnar.

Havsörn
Fördelningen av havsörnarna svarade denna gång inte upp mot "normalbilden". Detta får förmodligen tillskrivas väderleksförutsättningarna och tillgång på födoresurser. Således sågs enbart 2 havsörnar i Ivösjön i gryningen. Dessa lämnade sedan mot syd varför de förmodligen räknats på annan plats. Vid Araslövssjön - Isternäset - Hammarsjön fanns betydligt färre örnar än vanligt. Däremot fanns större koncentrationer än vanligt vid Odersberga och i området söder om Egeside. Födoresurser i dessa områden är en trolig anledning.

Läs mer...