Exkursionsreferat 2015
Skriv ut

foto: Ulrika TollgrenNäsby fält, 20 september

Vi var omkring tio pers som möttes upp på Norra Lingenäset i ett milt o stilla väder, dock med omgivande regnmoln.

En mindre hackspetthona kom också till mötesplatsen och födosökte där i ett dött träd. Vi begav oss till Lingenäsets plattform, som var något liten för vår grupp, och fick se en spegelblank vattenyta med några dybankar där ett 100-tal vipor rastade ihop med minst 30-tal enkelbeck. Från luftrummet hördes sträckande grönsiskor, bofinkar, ängpiplärkor några trädpiplärkor, sävsparv o järnsparvar. Minst en deltagare såg en beckasin som vid landning bredde ut en stjärt med vitlysande yttre pennor vilket bör ha gjort den till en dubbelbeckasin! Viss trängsel i plattformen försvårade dock obsen. En fin blåhök hane passerade framför oss och strax därefter pilade en honfärgad stenfalk förbi och några skäggmesar hördes ibland från vassen på andra sidan viken.

Läs mer...
 
Skriv ut

foto: Thomas LindbladExkursion till Äskebjär, Drakamöllan och Friseboda 7 nov

I det milda gråvädret samlades vi på samåkningsparkeringen i Olseröd kl 9. Vi körde vidare och parkerade ca 1 km V om Maglehem där vi fortsatte till fots inåt skogarna vid Lilla Drakamöllan. Vid en av sommarstugorna hade fågelmat redan hängts ut (talgbollar, jordnötter) och här samsades talgoxe, blåmes, entita och nötväcka kring matplatsen.

Läs mer...
 
Skriv ut

Höst i hemmamarker 25 okt 2015

Det torra och vackra oktobervädret höll i sig när 12 skådare samlades i Landön för en liten höstexkursion. Vi vandrade norrut över campingplatsen och bort till Miklagård och tillbaka via en runda till hamnen efter sedvanlig fika.

Läs mer...
 
Skriv ut

foto: Bertil TrobergHemmamarker med Linda, sön 27 september

Kl. 08:00 gav sig 15 personer under ledning av Linda Niklasson iväg till Kråkenabben, en halvö mellan Nogersund och Hällevik. Det var helt klart och soligt väder och ingen blåst. Nästan med en gång visade en sparvhök upp sig, jagande och själv jagad av irriterade fåglar. Överallt såg och hörde vi ängspiplärkor. Det var mycket småfåglar, steglitser, hämplingar, grönsiskor, svalor och en gulärla.

Läs mer...
 
Skriv ut

Vadarspaning i Äspet 12 juli

Kärrsnäppa, foto: Patrick Tollgren Lazarov

Uppdaterad! Detta är den första av 3 guidade vadarexkursioner på Äspet. Den 3:e och sista är på söndag 26/7 kl 07.00. Det går bra att skåda vadare på Äspet när som helst på ljusa delen av dygnet då de är aktiva från morgon till kväll. Referatet är nu uppdaterad med bilder även från 2:a exkursionen!

Fågelklubbens första vadarexkursion, i en serie av tre, skedde i stilla väder med ett drygt femtontal deltagare kl 7 på morgonen. Myllret av småvadare var stort. Drygt 800 kärrsnäppor räknades in. Höststräcket hade startat tidigt redan veckorna innan med mycket stora antal av kärrsnäppor och spovsnäppor i full praktdräkt. Detta har förmodligen en baksida. De högalpina och arktiska vadarna har förmodligen avbrutit eller inte påbörjat häckningen. I vår fjällvärld har våren varit sen med mängder med snö kvar. Ser det likadant ut vid ryska ishavskusten?

 

Läs mer...
 
Skriv ut

Foto: Josefin Svensson

Fågelskådningens dag 10 maj - med rätt tipsrad!

För andra året genomfördes Fågelskådningens
dag längs Linnérundan. Nya inslag var bl a guidade turer och att Arkelstorps scoutkår serverade grillad i bröd till hågade vid Tivoliparken. Tyvärr gjorde förmodligen vädret att presumtiva besökare tittade ut på den molniga himmeln med duggregn på morgonen och därefter vände sig om i sängen och somnade om. Antalet observerade fågelarter, drygt ett åttiotal, översteg nämligen betydligt antalet besökare som stannade kring cirka 80 personer. Några av dessa fastnade nog länge på första stationen där ringmärkning visades.

Läs mer...
 
Skriv ut

Foto: Per HagbergPå spaning efter birdies på golfbanan i Åhus - 2 maj

Kristianstads Golfklubb i Åhus anläggning ligger inom det av UNESCO klassificerade området "Kristianstads Vattenrike Biosphere Reserve". Det ställer speciella krav på klubben vad avser såväl miljöarbete som samverkan med olika instanser.

Biosfärkontoret och klubben har gemensamt drivit ett projekt kallat ”Multifunktionell golfbana med unika natur- och kulturvärden. Ett av resultaten av detta arbete är den vandringsled som skapats på och runt banan. Andra synbara effekter är slåtter med uppsamling på delar av östra banan samt de områden som harvats, plöjts eller grävts för att skapa förutsättningar för nya växtarter att etablera sig. Detta skall också även ge bra biotop för traktens fåglar.

Läs mer...
 
Skriv ut

Foto: Bertil trobergVårkänslor vid Lunkeskog, 19 april

Två stycken nyanlagda våtmarker, en vid Lunkeskog belägen mellan byarna Bjärlöv och Övarp och en belägen vid gården Adinal med besöksinfart från stora vägen mellan Färlöv och Norra Strö, detta var fågelklubbens exkursionsmål denna soliga och vårvarma söndag. Dessa två våtmarker skiljer sig ganska mycket åt vad gäller placering i olika anläggnings- och biotopmiljöer. Våtmarken i Lunkeskog ligger i anslutning till den f.d. torvmossen Källemosse och med skogskanten några hundra meter bort. Torvmossen där man tog bränntorv så sent som under första halvan av 1900-talet.Våtmarken som anlades 2013 har fuktängar och naturliga ängsmarker runt om vilka regelbundet avbetas. Våtmarken vid Adinal som anlades 2012 är belägen i en naturlig svacka mellan högproduktiv åkermark och ligger mitt ute i odlingslandskapet.

Läs mer...
 
Skriv ut

Foto: Linda NiklassonSkräbeån - 28 februari

Den här exkursionen brukar ställa frågan; vår eller vinter? Vårtemperaturer hade rått större delen av denna vinter. Men det blev svårt att avslöja vårfåglarna denna dag. Dimman ställde till det och det blev bitvis mest att lyssna. Ute vid havet, som brukar vara pålitligt med vårtecken, understeg sikten 50 meter.

Läs mer...
 
Skriv ut

Foto: Jan LinderVinter längs ostkusten, 18 januari

Fågelklubbens programkommitté hade namnsatt denna exkursion till "Vinter längs ostkusten". Exkursionsmålet var Äspetstranden i Åhus med fågeltornet och dess lagun ”Korran”. Vi var trettiotalet deltagare som kunde konstatera att så mycket vinter var det nog inte om man med vinter menar kyla och snö. En temperatur på ca tre plusgrader näst intill vindstilla och sol. Det var de metrologiska förutsättningarna som vår kunnige exkursionsledare Jan Linder hade att genomföra dagens exkursionen under. Jag tror ingen saknade några andra väderförutsättningar. Sammanlagt såg och hörde vi 46 olika fågelarter. Fågelobservationerna som för en del av oss började med kungsfiskare och slutade med sång av kungsfågel.

Läs mer...
 
Skriv ut

Foto: Bertil TrobergÖrndagen 25 januari

Den tolfte örndagen genomfördes den 25 januari. Yttre omständigheter var gynnsamma denna annars så blåsiga vinter. Strax över nollan, nästan ingen vind och god sikt. Örnmaten, den sedvanliga kosten av lungor och strupar var väl förpackade av välvillig personal på Scan och utburna av familjen Jarnemo kvällen före.

Läs mer...
 
<< Första < Föregående 1 2 Nästa > Sista >>

Sida 1 av 2