Exkursionsreferat 2014
Skriv ut

Jan Linder i hemmahöstmarker, lör 25 oktober


Kl. 8.30 samlades 14 personer på naturumparkeringen för att under Jan Lindners ledning skåda fågel. Målet för dagens exkursion var  Landön. Vädret var blåsigt (sydlig vind), lite regn och ca 10 grader, och det skulle komma att försämras ytterligare under förmiddagen. När vi kom till Landön anslöt ytterligare fyra deltagare. Vår första nämnvärda obs var en rödvingetrast som satt i en döende alm. Sedan spanade vi ut mot vattnet över campingplatsen. Där såg vi minst två storspovar, förutom t.ex. flera knölsvanar. En liten sväng sydväst om vägen gav bl.a. en obs av en gärdsmyg. Hade vädret varit bättre skulle vi sett mycket småfågel där.

Så gick vi över vägen för att få lite lä och se ut över vattnet igen. Vi slog oss ner för fikapaus i lä av några tallar. Nu hade Evert uppmärksammat oss på fyra havsörnar, varav en slog en gås. Här fick vi sällskap av en hel del kungsfåglar i grenverket över oss. På vattnet kunde vi också se några prutgäss, en brunand och en skäggdopping.
Totalt observerades 31 fågelarter.

Anders Sigfridsson

 
Skriv ut

Vadarspaning i Äspet, 13 juli

Undertecknad blev över hövan bönhörd vad gäller önskan om regn (se referat 9 juli). Då det var dags att ge sig av på morgonen var det min tro att ingen utom exkursionsledaren/undertecknad skulle dyka upp då det önskade regnet fortfarande föll i rikliga mängder. Glömde väl att i önskemålet lägga till att det skulle upphöra till exkursionsstart?! Men även denna dag var det en handfull personer som trotsade vädret och vi gick tillsammans ut till Äspettornet då vi tyckte att "vi är ju ändå här, och så farligt regnar det ju inte".

Väl på plats kunde vi konstatera att regnet inte hjälpt oss med vadartillgången, men trots avsaknad av stora antal och mer spektakulära arter kunde vi ändå tillämpa repeterade kunskaper och avnjuta en hel del olika vadare och andra arter. Mosnäppa, spovsnäppa, småspov, skogssnäppa och drillsnäppa var några av det 40-talet arter vi såg innan regnet tog i på allvar och gav oss en naturlig anledning att avsluta exkursionen.

Janne Linder

 
Skriv ut

Vi gnuggar vadararter, 9 juli

En handfull personer insåg nyttan med att såhär i vadartider friska upp gamla och/eller inhämta nya kunskaper om de vadare som så här års påbörjat sydflytten och gärna rastar i våra trakter. En tuff prioritering då kvällen var skön och andra aktiviteter i och utanför staden frestade. Alltnog, undertecknad som höll i trådarna gick igenom både de vanligare och en del lite ovanligare arter vi kunde förväntas se eller hoppas på att få se.

Eftersom vädret varit soligt och skönt under en tid så var vadarförekomsten på den lokal vi skulle besöka på söndagen, dvs Äspet, lite magrare än önskvärt så jag dristade mig till att som avslutning önska rejält med regn natten till söndagen så att de flyttande vadarna skulle "tvingas ner" och därmed ge oss fullt upp.

Janne Linder

 
Skriv ut

Smalnäbbade Simsnäppor Foto: Hans CronertÄspet den 17 augusti - besök av aktuell favorit i hemmamarkerna

En liten, men tapper skara på tiotalet skådare hade samlats vid naturum Vattenrikets parkering kl 7 denna grå, regnhotade morgon för att följa med till en för årstiden spännande och aktuell lokal i hemmamarkerna. Äspet med sina rapporterade fynd av smalnäbbad simsnäppa och myrsnäppa låg bra till och blev också exkursionens mål.

 

Läs mer...
 
Skriv ut

Foto: Linda NiklassonFågelskådningens dag 4 maj

Efter ett antal decennier, ja det är faktiskt så länge, så övergav vi Håslövs ängar till förmån för Linnérundan. Det blev i alla fall fler fågelarter men inte fler besökare än det föregående året. Det är som vanligt stor konkurrens mellan olika arrangemang och andra måsten en vacker helg i början av maj. De som kom planerat eller spontant fick uppleva ett blandat utbud av fåglar på de olika stationerna och dessutom ett kulturinslag då Lillöborgen var öppen för besök. Här fanns också möjlighet att följa konstnären Carl Christian Tofte i fullt arbete med att framställa fågelakvareller. Det fanns också möjlighet till verksamhet för yngre besökare. Ett intressant och uppskattat inslag var den första stationen där ringmärkning av fåglar demonstrerades såväl i teori som praktik.

Läs mer...
 
Skriv ut

Nytt i  hemmamarker - 6 april

Knölsvan Foto: Patrick Tollgren Lazarov

Tolv deltagare (inklusive ledaren) samlades på naturumparkeringen klockan åtta för att under Jan Linders ledning åka ut och skåda fåglar. Det var dimmigt när vi samlades, men sikten förbättrades snart. Vinden var svag och temperaturen kanske fem grader. Målen för exkursionen skulle bli naturreservatet Sånnarna och Äspet med fågeltornet. Redan från parkeringen kunde vi bl.a. se och höra en fasantupp.

Läs mer...
 
Skriv ut

Foto: Linda NiklassonTosteberga ängar 16 mars

Morgonen var regnig men trots det samlades 16 nyfikna fågelskådare för att följa med Linda på Tosteberga ängar. självklart höll vi också ögonen på markens växtlighet. Vi vandrade söderut till ett område vid namn Knekten. Här skådades ut över havet och vi såg bl.a. snatterand, småskrake, strandskata, skäggdopping och gravand. I luften hördes grågäss och tofsvipor.

 

Läs mer...
 
Skriv ut

Strandskata, foto: Patrick Tollgren LazarovSkräbeån 9 mars 2014

Den här gången hamnade den traditionsenliga vårvinterexkursionen en bit in i mars. Det brukar vara ett utmärkt tillfälle att så att säga ta temperaturen på den annalkande våren. Men 2014 kom våren redan i februari efter en kort vinterknäpp. Under exkursionsförmiddagen rådde prima vårväder med de första blommande tussilagon och vårlök. Solen sken och det gick ingen nöd på de deltagande exkursionsdeltagarna som uppgick till ett fyrtiotal personer.

Läs mer...
 
Skriv ut

Örnräkning 4 januari 2014

UPPDATERAD MED BILDER!!

Foto: Anders JarnemoVäderleken brukar vara ett obligatoriskt ämne för referatet från örnräkningen. Så även denna gång. Till skillnad från föregående år så hade vintervädret lyst med sin frånvaro under senhösten och december. Vädret i åtminstone södra delen av Sverige får snarast betecknas som en förlängd höst. Detta brukar påverka örnarnas benägenhet att dra söderut. Dessutom påverkades den sedvanliga åtelverksamheten vid kusten som påbörjats vid jultid. Paketen med lungor och strupar töade med rekordfart och slukades därför snabbt av de matgäster som fanns på plats. Naturligtvis då havsörn men även mycket mås- och kråkfåglar.

Läs mer...