Exkursionsreferat 2013
Skriv ut

Berguv Foto: Bertil TrobergBerguv slog till på Linnérundan - 17 november

Först var det en rastande pilgrimsfalk på en låga gräskullen, som blev den stora grejen, när dussinet deltagare i den 121:a Linnérundan drog fram över Isternäset. Sedan blev en adult och en ung havsörn, som satte fart på 5-6.000 gäss som rastade i de efterlängtade vattensamlingarna här ute, en ordentlig ögonbrynshöjare.

Men dagens clou var ändå den berguv som upptäcktes vid dammen söder om Härlövsborgstornet.

Läs mer...
 
Skriv ut

Foto: Linda NiklassonHeldag i Torhamn – 13 oktober

Tidig morgon, molnen hänger tungt över det färgsprakande höstlandskapet. När vi framåt 8-snåret svänger ut på vägen som går mot udden bubblar buskar och stenmurar av småfåglar, huvudsakligen rödhakar. Vi parkerar vid militärens bruna grindstuga och går ut till Torhamns Fågelstation.

Väl framme stöter vi på 4 minst sagt sammanbitna ringmärkare. Anders och Christer märker kungsfåglar och rödhakar på löpande band när de övriga 2 drar ihop näten så att endast 4 nät är öppna. Med endast ringmärkning och utan vägning och mätning håller de två ett tempo på 6 fåglar i minuten. Vi bestämmer oss därför för att ”göra” udden en stund först.

Läs mer...
 
Skriv ut

Sträckspaning vid Friseboda 8 sept.


Fjällabb, Foto : Linda NiklassonEtt tiotal klubbmedlemmar slöt upp vid Naturum på morgonen och styrde färden mot Friseboda. Det fina vädret gjorde det svårt att se förbiflygande fåglar rakt ut i den skarpa solen. Värmedallret gjorde det också svårt att artbestämma de lommar som passerade.  Sädesärlorna var dock lättare att hålla koll på när de passerade i direkt anslutning till strandlinjen. Den första timmen kom småflockar hela tiden och uppskattningsvis passerade 1000 ex.
Efter ett tag började det blåsa mer utifrån havet och med det följde både bättre sikt och, allt eftersom solen steg, även bättre ljus. Vi tittade extra på de passerande fisktärnorna för att försöka urskilja någon silvertärna men där blev ingen utdelning. Enstaka dvärgmåsar passerade och gav fina möjligheter att skilja på äldre och yngre fåglar. En flock med tidiga prutgäss passerade.

Läs mer...
 
Skriv ut

VADARSPANING den 14 juli

Klockan visade 07:00 när undertecknad, som var exkursionsledare, "beordrade avmarsch" från Äspets parkering. Målet för promenaden var fågeltornet, målet för skådandet i första hand de vadare som till äventyrs mellanlandat för proviantering i Korran. Egentligen var vädret alldeles för fint för att det skulle vara riktigt mycket vadare, men det motsades både av tidigare rapportering och vad vi själva kunde konstatera då vi spanade av vadarbankarna.

Läs mer...
 
Skriv ut

Kustvandring Edenryd - Söndagen den 18 augusti

Foto: Linda NiklassonUnder ledning av Linda som sakkunnigt berättade om områdets natur, fåglar och inte minst gamla skrönor om strider mellan smugglare och tullare.

Vi gick längs den utstakade vandringsleden ca 2 km med 7-8 stättor/övergångar. Annorlunda var det för tjugonio år sedan då jag fågelinventerade området. Jag vet inte hur många taggtrådsstängsel och bäckar jag fick ta mig förbi då. Bra betade ängar med kor, får och hästar. Mycket buskar av hagtorn, slån och nypon. Sanka dyiga vikar växlande med steniga uddar.

Läs mer...
 
Skriv ut

Axeltorpsviken 15 maj 2013

Det blev svårskådat men framförallt svårlyssnat denna i övrigt soliga och vackra majkväll uppe i Ivösjöns nordöstra hörn. Den kraftiga ostliga vinden dämpade fågelsången och möjligheterna att höra den. Dock lyckades i vanlig ordning svarthättorna, som varit talrika denna vår, tränga igenom trädens sus. T o m svartvita flugsnappare som brukar sjunga intensivt vid sina holkar och trädhål längs spången var tämligen anonyma.

Läs mer...
 
Skriv ut

VADARSPANING den 14 juli

Kärrsnäppa. foto: Patrick Tollgren LazarovKlockan visade 07:00 när undertecknad, som var exkursionsledare, "beordrade avmarsch" från Äspets parkering. Målet för promenaden var fågeltornet, målet för skådandet i första hand de vadare som till äventyrs mellanlandat för proviantering i Korran. Egentligen var vädret alldeles för fint för att det skulle vara riktigt mycket vadare, men det motsades både av tidigare rapportering och vad vi själva kunde konstatera då vi spanade av vadarbankarna.

Läs mer...
 
Skriv ut

HEMMAMARKER MED CRONERT

Foto: Hans CronertTermometerpelaren hade knappt hunnit kravla sig över på plussidan när vi samlades, ett femtontal lätt överåriga skådare, på Naturums parkering. Järnsparv, gransångare, gulsparv och hackspettar höll konsert medan exkursionsledare Hasse Cronert kliade sig i skägget och efter viss tvekan bestämde att vi skulle dra till Äspet. Föregående dags rapport om brandkronade kungsfåglar därstädes, fällde avgörandet.

Läs mer...
 
Skriv ut

Rätt tipsrad för tipsrundan Fågelskådningens dag

Fråga    Svar    Kommentar
1         2        Årets riksinventeringsart är fiskgjuse
2         X        27 000 gäss rastade i mitten av mars
3         1        En sibirisk tundrapipare sågs i Äspet 2012
4         1        Rekordmånga blåmesar märktes i Falsterbo hösten 2012
5         2        Gransångaren har ökat kraftigt sen Atlasinventering I
6         X        Pilen pekar på ögonbrynstrecket
7         2        Hökuggla sågs bl a i Tosteberga fure under vintern
8         X        Mediandatum för rödspovens ankomst till Skåne är 22/3
9         1        Bilden visar en mindre hackspett
10        X        Giftet som dödade pilgrimsfalkarna var carbofuran
11        1        Bilderna visar en juvenil havsörn
12        1        Den totala biomassan för Sveriges alla tjädrar är 2 051 ton
13        X        Bilden visar plattformen på Håslövs ängar


Prislista tipsrundan
1:a pris Rovfågelslitografi av Carl Christian Tofte    Vinnare: Kristin Olsson, Degeberga
2:a pris Paradhandduk                                        Vinnare: Anna-Gun Rydhagen, Degeberga
3:e pris Pipfågel, steglits                                     Vinnare: Margareta Rydhagen, Lund
4:e pris Fågelholk                                               Vinnare: Olsson, Ystad
5:e pris Fågelholk                                               Vinnare: Ingmar Rydhagen, Degeberga

 
Skriv ut

En föraning om våren

På Naturums parkering hade 11 personer som inte gett upp hoppet om en vår även i år slutit upp för att försöka hitta ett eller annat vårtecken. Vädret var inte helt ogynnsamt för en exkursion, och med tanke på vinterns hårda grepp var blå himmel med sol helt OK. Även om en eller annan grad varmare hade välkomnats och en något mindre bister ostvind hade varit pricken över i:et.

Läs mer...
 
Skriv ut

Vinterfåglar längs ostkusten – 13 januari

Foto: Ulrika Tollgren

Denna mulna, blåsiga och småsnöiga morgon träffades drygt 20 tokoptimistiska skådare på Äspetparkeringen. Vi inledde med att gå mot strandkanten och se vad som fanns i det upproriska havet. Lite knipor, gräsänder, en salskrakshanne och så storskarvarna, som poserade på sjömärket, var i stort sett vad som fanns att hitta. Men skam den som ger sig tänkte vi och kämpade oss några hundra meter norrut. Och se, som belöning hittade vi fiskmås och gråtrut också. Då började vi känna oss lite blåsta, så vi påbörjade reträtten till parkeringen.

Läs mer...
 
<< Första < Föregående 1 2 Nästa > Sista >>

Sida 1 av 2