Exkursionsreferat 2011
Skriv ut

Det klarnade så småningom

längs Linnérundan!

(Lördagen 5 november) I programmet inbjöds till Linnérundan i Lützendimma med ett frågetecken – verkligheten
blev ett Vattenrike med dimma och utropstecken! Detta till trots dök 17 hugade medvandrare
upp vid naturum, när vi på alla helgons dag släntrade iväg över och längs Helgeån. Redan ute
på spången dök en varfågel upp (se bild), när den gled in i buskarna och tillfälligt försvann för våra
kikare. Väl ute på Isternäset dök den senare upp igen och lät sig beskådas vid flera tillfällen
under förmiddagen. Som när den i toppen av en av ekarna på Blackan bl.a. vakade över oss
när vi pausfikade vid Lillöborgen.

Läs mer...
 
Skriv ut

Med årstiderna längs Linnérundan

Artikel i Kristianstadsbladet: November kan bjuda på ljusglimtar som havsörn och blå kärrhök. En kvart från centrum.

Klicka här för att komma till artikeln.

Tyvärr inte hela artikeln men det finns trevliga bilder på klubben aktivitet den 5 november. Hela artikeln finns i Kristianstadsbladet 7 november.

 
Skriv ut

Tosteberga ängar 6 november

Vi var ett  knappt 40-tal som samlades vid Naturum denna disiga novembersöndag i en för ”ottetrötta” skådare behaglig tidpunkt. Den rutinerade exkursionsledaren Janne Linder pekade med hela handen österut och så vidtog den sedvanliga kappkörningen till dagens mål, Tosteberga ängar. Där behagade solen lysa lite svagt genom dimmolnen och strax kunde vi beskåda flockar med björktrast och enstaka rödvinge samt en stor sidensvansflock som kalasade på slånbären. Rödhake och grönfink hördes lite varstans och  flockar med bergfink och siskor drog över. I skogskanten patrullerade en havsörn söderut medan en jagande sparvhök flera gånger korsade vår väg. Vid stranden gjorde sig vind och dis påmint och Evert W sågs plocka fram en stor, rutig näsduk för att putsa optiken. Väl i lä smakade fikat bra medan vi kollade in bläsänder, skrakar och en ensam stjärtandhanne. Ett par dubbeltrasrtar passerade men sitt karakteristiska torra knatter-läte och en tornfalk visade sig fint i medljuset. Som avslutning noterade vi en ensam storspov, några överflygande sånglärkor samt en flock med tofsvipor. Sammanlagt kryssades 50 arter.

Peo

 

 
Skriv ut

Där ute väntar rariteterna, 16 oktober

...var rubriken för dagens exkursion och så rätt den visade sig vara. Den teoretiska genomgången fick vi för ett par veckor sedan då Göran Arstad, dagens exkursionsledare, hade en mycket bra genomgång av möjliga raritetshöstarter. Vi fick också i uppgift att träna på dessa arter hemma inför exkursionen. Eftersom min inlärningsförmåga gällande fåglar är något begränsad så valde jag att satsa på två arter, Taigasångare och Kungsfågelsångare. Jag vill påstå att jag lärde mig de arterna så bra, så hade det funnits någon av dessa arter inom en mils avstånd så hade jag upptäckt dem.

Läs mer...
 
Skriv ut

Vi grillar sträck igen, 11 september

Klockan 1925 kom en ensam kustlabb. Den sågs i skymningsljuset på relativt långt avstånd och drog åt nordväst. Då hade vi släckt ner grilltunnan och de flesta exkursionsdeltagarna hade börjat dra sig hemåt så det var få som såg kvällens målart. Tyvärr.

Annars hade de 23 deltagarna, fördelade i olika åldrar, njutit av den sista? sommarkvällen för året. Varmt och skönt, men tyvärr så hade den sydostliga vind som rått under dagen gått över till väst. Det är alltid fördelaktigare för sträckskådning inne i Hanöbukten om vindarna för fåglarna närmare land.

Läs mer...
 
Skriv ut

Vadarspaning i Äspet, 17 juliSkogssnäppa

Nu var det dags för sommarens första vadarspaning vid Äspet. Som bekant börjar många vadare flytta söderut redan i mitten av juni och nu borde många av dem kunna dyka upp. Ett femtontal personer hade förberett sig med en vadargenomgång på en innekväll med dagens exkursionsledare Jan Linder och nu var det alltså dags att testa kunskaperna i fält.

Läs mer...
 
Skriv ut

Linnérundan, 28 augusti


Ola Svensson ringmärker

Under sedvanlig ledning av Evert Valfridsson var vi ett tiotal nyfikna som gick Linnérundan. Redan på parkeringsplatsen utanför naturum fick se två pilgrimsfalkar i sittande på en kraftledningsstolpe ute på Isternäset. Ett annat arrangemang pågick samtidigt på naturum som visade hur man ringmärker fåglar och vi passade på att titta på detta också innan vi tog bron över Helgeå. I både regn och solsken fick se minst 63 olika arter, bland annat havsörn, fiskgjuse och ett flertal törnskator.

Bertil Troberg

 
Skriv ut

Ut i Hemmamarker, 21 augusti

Vi var ett femtontal skådare som samlats vid naturum denna tidiga söndagsmorgon för vidare färd ut mot ”Kattagubbens” stuga på Vannebergaholmen där dagens exkursionsledare Hans Cronert skulle möta upp. När Lotta och jag lämnade Osby i gryningen låg dimman ganska tät, men efterhand blev det bara bättre och bättre väder.

”Kattagubbens” stuga visade sig vara ödehuset som ligger på ”parkeringen” på Vannebergaholmen. Det blev lite körigt nästan direkt vi klev av bilarna, såväl brun kärrhök som ormvråk och dessutom en del småfågel. Inte blev det lättare av att vi tittade på olika fåglar och försökte enas om arten, men exkursionsledaren redde upp artbestämningen.

Läs mer...
 
Skriv ut

Avslut vårens fågelcirkel, 5 juni

I högsommarväder avslutade vi i söndags cirkeln "Fåglar i din närhet" 2011. Under ledning av Evert har vi haft 15 sammankomster, ett gediget program där vi mött naturen och fåglarna från kall vinter till underbar sommar.

Att få vara deltagare och stiga upp tidig morgon möta solen, äta sin gröt, koka sitt kaffe, packa ryggsäck, kikare, träffa likasinnade vänner för att se och höra naturen tala till oss, är en upplevelse.

Läs mer...
 
Skriv ut

Fågelskådningens dag 8 maj

Bilden från våren bekräftades. Det var bristen på förekomst av vadare på Håslövs ängar som präglade Fågelskådningens dag. Visserligen fanns det rödspovar som då och då hördes eller visade upp sig men brushane och kärrsnäppa saknades helt. Undertecknad kan inte påminna sig ett sådant tillfälle under alla de år jag varit med om denna traditionella dag. Dessutom var t ex tofsvipa väldigt fåtalig, endast en kull med ungar sågs. Rastande vadare uteblev också i det allra närmaste så när som på någon enstaka grönbena och gluttsnäppa. Kring detta kan naturligtvis mycket skrivas, men fenomenet är tyvärr välkänt och har bl a diskuterats vid nyligen avhållit strandängsseminarium i Vattenriket.

Läs mer...
 
Skriv ut

Ekoparken Raslången 7 maj.

 

Vädergudarna var nådiga denna morgon när vi strålade samman vid kiosken i Vånga, klarblå himmel och vindstilla. Härifrån fortsatte vi färden på slingriga skogsvägar upp till centrum av ekoparken och ställde bilarna en bit från torpet Månses.

 

Vi var 20 skådare som gav oss iväg och den första etappen av vandringen gick ner till Västervik (Raslången). Platsen är mycket vacker och sjön låg spegelblank.

Läs mer...
 
<< Första < Föregående 1 2 Nästa > Sista >>

Sida 1 av 2