Exkursionsreferat 2012
Skriv ut

Det är svårt att se fåglar i dimma - 20 oktober

Dryga 20-talet fågelskådare hade häromlördagen ställt förmiddagsfärden till Håslövs ängar. Väldigt många fåglar fanns också på plats. En toppenförutsättning för en exkursionsledare! Men tyvärr var även höstdimman också på plats – med resultatet att det var främst varandra man såg liksom en del av de nötkreatur som betar här ute.  Så den här dagen var det verkligen läge för att skåda med öronen.

Läs mer...
 
Skriv ut

Tre tappra trotsade dugget - Söndag 21 oktober

- blev bredstjärtat belönade


Tre tappra herrar – eller tre knas? Benämningen på den trio, som dök upp för att delta i klubbens planerade exkursion för att se vilka sträckande fåglar, som en söndagförmiddag mitt i oktober fanns vid den skånska ostkustsen, är förmodligen mycket beroende på hur hårt fågelskådarhjärtat klappar! Men det dröjde inte mycket mer än en kvart förrän förmiddagen i det stundtals irriterande duggregnet vid Juleboda förvisso kunde kallas lyckad: drygt 100 meter ut från stranden passerade en mörk bredstjärtad labb mot söder!

Läs mer...
 
Skriv ut

Friseboda & Drakamöllan söndag 30 september

Foto: Thomas LindbladVi var sju deltagare som träffades på samåkningsparkeringen i Olseröd kl 7. Tre sädgäss flög över och signalerade senhöst. Vädret bjöd på växlande molnighet och en frisk västanvind - det var ca 10 grader. Först körde vi till Friseboda för att följa eventuella sträckrörelser från plattformen. En gles ström av bo-/bergfink, grönsiska och sädesärla drog över strandlinjen.

Läs mer...
 
Skriv ut

Grill och sträck, Friseboda 9 september


Foto: Ulrika TollgrenDet var en ovanlig dag! Vi var i väldigt god tid. Klockan 15.15 var vi på plats och exkursionen skulle börja 16.30. Vi sa att i dag är vi åtminstone först (vilket aldrig hänt tidigare). Döm om vår förvåning när vi svängde in på parkeringen, 20 bilar på plats redan. Det visade sig att Evert hade lagt sin kurs 15.00, förmodligen för att säkert vara först till grillningen.

Jag undrar om jag sett så många deltagare på någon exkursion tidigare, ca 40 personer. Ulrika kom och behövde hjälp med att bära grillar och man är ju väluppfostrad så jag sa direkt att Lotta kan hjälpa till.

Läs mer...
 
Skriv ut

Exkursion i hemmamarkerna – Vannebergaholmen - 19 augusti

Foto: Ulrika TollgrenDet har varit en understundom kall och ruggig sommar i år. Ibland har lågtryck passerat och tryckt ner vadarfåglar som rastat i stora antal i Äspet.

Dagens exkursion, med undertecknad som ledare, var tänkt som en aptitretare på kommande goda dagar med sträckande och rastande fåglar. Det blev tvärtom. Sommarens hittills varmaste dag, med stabilt högtryck och svaga vindar dämpade flyttaktiviteten högst påtagligt.
Trots det varma vädret blev det några guldkorn och udda fynd.

Läs mer...
 
Skriv ut

Vadarspaning i Äspet - 15 juli

Foto: Ulrika Tollgren

Vi samlades nästan 20 personer vid parkeringen i Äspet kl 0630. Vi hade säkert  blivit lite fler om vi startat en timme senare. Vi gick i gåsmarsch över de vackra sanddynerna direkt ner till tornet. Det hade varit mycket vadare tidigare i veckan och det visade det sig vara även idag.

Läs mer...
 
Skriv ut

Förgiftning av pilgrimsfalkar nytt fågelskyddsproblem

Förgiftning av pilgrimsfalkar verkar vara ett ökande fågelskyddsproblem ute i Europa. I maj i år togs en brevduveuppfödare i Österrike på bar gärning.

Läs mer i om detta på Sofnet.

 
Skriv ut

Ännu en död pilgrimsfalk

Strax efter att hannen hittats död vid kyrkan återfanns 2 av årsungarna döda i boet. Kort därefter hittades den tredje ungen död vid järnvägsområdet med en kaja i klorna. Honan och den fjärde ungens öden är okända då de inte setts till sedan den 18 juni.

Läs mer i artikeln i Kristianstadsbladet

 

 
Skriv ut

Pilgrimsfalkshannen funnen död

Bild: Hans Cronert

Evert meddelade precis att den gamle pilgrimsfalkshannen från vattentornet har fångat sin sista duva. Den hittades död av någon vid kyrkan igår kväll och Evert hämtade den där i morse. Det syntes inga yttre skador, men den är instoppade i frysen och ska skickas vidare för undersökning. Nu får honan slita hårt ifall hon ska kunna mätta 4 munnar, det dröjer innan de blir skickliga nog att jaga själva.

Läs mer...
 
Skriv ut

Sandiga marker 27 maj

Foto: Linda NiklassonVid samlingen på naturum Vattenrikets parkering vid sjutiden var vi en liten skara om nio personer. Fixandet av frukostbrickor till Mors Dag visade sig vara en kraftfull konkurrent till dagens exkursion!

 

Läs mer...
 
Skriv ut

Ut i hemmamarkerna - söndag 15 april

Dagens exkursionsmål var inte förutbestämt, rådande fågelläge skulle avgöra destinationen. Då våren hittills varit kall så lyste inflödet både av många olika arter och höga individantal med sin frånvaro på alla normalt spännande lokaler. Men som enväldig exkursionsledare måste man ändå bestämma sig, och Vannebergaholmen brukar alltid bjuda på en hel del, både under promenaden fram och tillbaka och på plats.
Sagt och gjort, vi var tio exkursionsdeltagare som förväntansfulla drog iväg till denna fina kustlokal. Även om termometern fortfarande vägrade att stiga till anständig nivå, så bjöds vi på sol och vindstilla, vilket förhöjde dagens upplevelser.

Läs mer...
 
<< Första < Föregående 1 2 Nästa > Sista >>

Sida 1 av 2