Program

Alla är hjärtligt välkomna och var inte rädda för att komma med även om ni saknar tubkikare. Alla som har låter gärna andra också titta.

Undrar du över något så ring till respektive kontaktperson. Anpassa kläder och skodon efter väder och årstid! Ta gärna med fika – vi är oftast ute 3-4 timmar.

Vi samarbetar med Studiefrämjandet Sydost!

Kontaktpersoner:
Evert Valfridsson: 044-32 30 45 el. 070-602 30 45, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen    
Ulrika Tollgren: 0738-08 37 73, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

 

 
Skriv ut

Lör 20 jan        Årets första Linnérunda!

Är bara det rådande väderläget på vår sida, tar vi en tur längs Linnérundan för att få lite vinterkänsla! Vi samlas vid parkeringen naturum kl. 10.00 och följer under några timmar med Evert Valfridsson ut på årets första tur (nr 249 sedan starten) i detta tätortsnära område i Kristianstads Vattenrike – med inte minst havsörnar på önskelistan bland dagens vinterfåglar! Kom ihåg kikaren och glöm inte lite förmiddagsfika! Vi gör detta tillsammans med Studiefrämjandet Sydost, Naturskyddsföreningen i Kristianstad och naturum Vattenriket. Kontaktperson: Evert Valfridsson

 
Skriv ut

Sön 21 jan        Örndag i Tosteberga

För 14:e gången bjuder klubben in till örndag i Tosteberga! Vi hoppas på bra väderförhållanden och många bevingade vintergäster i vår del av landet och att några timmar på hamnplanen här ger tillfällen till många härliga örnupplevelser! Mellan kl. 09 och 13 är vi som vanligt på plats och delar med oss av utrymme i våra tubkikare.

Vi får lyssna till senaste nytt på örnfronten: bl.a. genom klubbens ordförande Nils Waldemarsson som redogör för resultatet av senaste örnräkningen - något som klubben sedan väldigt många år genomför i början av januari. Byalaget står för lekamlig utspisning och säljer grillad korv och kaffe till besökarna. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

 
Skriv ut

Fre 26 – mån 29 jan    Vinterfåglar inpå knuten

”Vinterfåglar inpå knuten” är SOF/BirdLife Sveriges största enskilda evenemang sedan mer än 10 år. Den här helgen räknas fåglar vid fågelborden runt om i Sverige. Vid de senaste årens räkningar ”deltog” över 20 000 fågelbord! Helgen förlängs dessutom med fredag och måndag för att också förskolor och skolklasser ska kunna delta.
Det här är en liten puff från klubben till medlemmar och andra att vara med.
Gå in på SOF:s hemsida www.birdlife.se och klicka vidare till den här aktiviteten eller vik.spoven.com Där står allt man behöver veta för att kunna vara med. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

 
Skriv ut

Sön 28 jan         Vi startar fågelcirkeln!

Kl. 17.00 gör vi avspark för fågelcirkeln ”Fåglarna i din närhet” på Studiefrämjandet, V Storg. 51 H i Kristianstad. Tillsammans med ledaren Evert Valfridsson tittar vi närmare på vilka arter, som vi kan uppleva omkring oss i vår del av landet. Vi tränar som vanligt på olika artkaraktärer, så vi vet vad det är som vi ser och hör. Liksom tidigare vänder sig cirkeln till både dig, som varit med ett tag, och till dig, som är nybörjare i fågelmarkerna. Vi träffas under ca 15 sammankomster – de flesta utomhus – fram till början av juni. Vi jobbar mycket med ”Fågelguiden”, som är den bok som alla bör ha. Deltagandet kostar 100:- – 125:-tillkommer för den som inte redan är medlem i fågelklubben.
Anmälan senast 2018-01-26 till Evert Valfridsson, tel. 044-32 30 45 el. 070-602 30 45 eller per e-post: Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen Han kan också berätta mer.

 
Skriv ut

Sön 28 jan     Örnbuss från naturum

Bussen går till örnskådningen på hamnplanen i Tosteberga! Avresa från parkeringen vid naturum Vattenriket kl. 09.00. Vi beräknas åter ca kl. 13. Biljett krävs – kostar 100 kr/st och köps på naturum.. I priset ingår bussresa, guidning, dricka och grillad korv. Ta med varma kläder och kikare. Samarr. naturum Vattenriket, Nordöstra Skånes Fågelklubb, Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet. Se mer på naturum Vattenrikets hemsida: http://vattenriket.kristianstad.se/naturum

 
Skriv ut

Sön 4 feb     Linnérundan nr 250 i vinterkänsla

Samling kl. 10 på parkeringen vid naturum. Evert Valfridsson väntar på att ge sig iväg och kolla vilka vinterfåglar, som finns längs Linnérundans dryga 6 km. Faktiskt blir detta den 250:e turen sedan starten i september 2004! Ta med kikaren, om du har, och glöm inte lite förmiddagsfika! Vi gör detta tillsammans med Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen Kristianstad/Bromölla och naturum Vattenriket. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

 
Skriv ut

Tor 8 feb    Fågel-quiz med Greger

Kom till Studiefrämjandet, V Storg. 51 H i Kristianstad och utmana Dig själv i den ”Fågel-quiz” som Greger Flyckt har ställt samman. Vi börjar kl. 19.00 – glöm inte Fågelguiden och ta gärna med handkikaren! Det här är ett ypperligt tillfälle att starta ”avrostningen” inför kommande skådarsäsong. Greger har i vanlig ordning samlat ihop ett antal bilder – mer eller mindre knepiga – som vi får träna på att artbestämma och sedan blir det – också som vanligt – en mycket givande genomgång med förklaring till varför det var just de här arterna, som han hade med i sin lilla frågesport. Vi gör detta i samarbete med Studiefrämjandet. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

 
Skriv ut

Lör 10 feb     Lars Jonssons ”VINTERFÅGLAR”

Konstnären, fågelskådaren och författaren Lars Jonsson besöker naturum Vattenriket. Med utgångspunkt från boken ”Vinterfåglar” berättar Lars om fåglar och sitt konstnärskap. Arrangemanget startar kl. 14.00! OBS Biljetter 50 kr/st köps via naturum! Info via vattenrikets hemsida: http://vattenriket.kristianstad.se/naturum

 
Skriv ut

Lör 17 feb    Gåsräkning

Efter dagens insatser av fågelklubbens 13 ”gåskarlar/-damer” vet vi det aktuella läget på gåsfronten i nordöstra Skåne. Intresserad att vara med på någon gåsräkning? Kontakta i så fall Evert som kan hjälpa till att fixa detta. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

 
Skriv ut

Sön 18 feb    Fåglarna längs Linnérundan

Samling kl. 10.00 parkeringen vid naturum Vattenriket. Evert väntar på att ta oss med ut bland Linnérundans fåglar. Ta med kikaren, om du har, och glöm inte lite förmiddagsfika!
Kontaktperson: Evert Valfridsson.

 
Skriv ut

Sön 25 feb    Skräbeån

Tillsammans med klubbens ordförande Nils Waldemarsson tar vi ännu en gång ett nappatag med årstidens fåglar längs Skräbeån. Samling kl. 09.00 vid Kvarnen i Nymölla för en vandring längs ån ut till kusten och avslutningsvis ett besök i markerna längs ån norrut. Vill du samåka från parkeringen vid naturum Vattenriket så åker vi senast kl. 08.30? Glöm inte kikaren och lite förmiddagsfika! Vi gör detta tillsammans med Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen Kristianstad/Bromölla. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

 
Skriv ut

Tor 1 mar    Årsmöte med ”upptäckarglädje i nya hemmamarker”

Ännu ett år har gått och det är dags för årets viktigaste sammankomst i klubben. Än en gång är det dags för medlemmarna att säga sitt om bl.a. vilken styrelse, som klubben ska ha kommande år! Därefter kåserar Jan Linder kring ”Upptäckarglädje i nya hemmamarker”. Det är idag exakt på dagen 16 år sedan han flyttade från Gävle hit till Kristianstad. Ikväll reflekterar och filosoferar Jan över vad han upplever i sina hemmamarker och vad hemmamarker betyder för oss fågelnördar.  Vi samlas i Föreningarnas Hus i Kristianstad (strax norr om Vattentornet) senast kl. 19.00. Klubben bjuder på kvällsfikat! Kontaktperson: Evert Valfridsson.

 
Skriv ut

Sön 4 mar    En första våraning på Linnérundan?

Samling senast kl. 09.00 på parkeringen vid naturum – sedan ger sig Evert Valfridsson ut för en förmiddag bland fåglarna längs Linnérundan. Kanske kan vi få en första aning om kommande vår? Ta med kikaren, om du har, och glöm inte lite förmiddagsfika! Vi gör detta tillsammans med Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen Kristianstad/Bromölla och naturum Vattenriket.
Kontaktperson: Evert Valfridsson.

 
Skriv ut

Ons 14 mars    Fåglarna längs Linnérundan

Samling kl. 09.00 parkeringen vid naturum Vattenriket. Evert väntar på att ta oss med ut bland Linnérundans fåglar. Ta med kikaren, om du har, och glöm inte lite förmiddagsfika!  Kontaktperson: Evert Valfridsson.

 
Skriv ut

Ons 14 mars    Årets transkådning startar

Vi fortsätter med transkådningen i Pulken, strax väster om Yngsjö! Återstår att se om de första efterlängtade tranorna börjar dyk upp på den här fantastiska rastplatsen vid samma tid som de senaste åren. I så fall kan vi räkna med en ca månadslång njutning när de här vårgästerna mellanlandar i Kristianstads Vattenrike under färden mot häckningsplatserna norröver i vårt avlånga land. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

 
Skriv ut

Lör 17 mar    Gåsräkning

Fågelklubbens flitiga gåsinventerare avslutar säsongen. Hur märks det att våren är i antågende? Finns det t.ex. kvar några sädgäss på våra breddgrader? Intresserad att vara med på någon gåsräkning? Kontakta i så fall Evert som kan hjälpa till att fixa detta. Kontaktperson: Evert Valfridsson.

 
Skriv ut

Lör 17 mar – ons 18 apr    Tranorna i Pulken

Vi hoppas att årets första flyttande tranorna är på väg norrut för att rasta och övernatta i Pulken. Det innebär i så fall att klubbens tranguidning är på plats mellan kl. 15 och skymning dagligen den närmaste månaden! Kom och hjälp till med försäljningen av tranpins och vykort - eller kom med din tubkikare och dela med Dig till besökarna, som kanske får vara med om ett härligt och nära förstagångsmöte med tranorna genom okularet! Kontaktperson: Evert Valfridsson.

 
Skriv ut

Sön 18 mar    Första vårtecknen

Tillsammans med Jan Linder, klubbens vice ordförande, ger vi oss ut och letar efter de vårtecken, som vågat sig till våra marker så här långt. Samling senast kl. 08.00 på parkeringen vid naturum Vattenriket. Ta med kikaren, om du har, och glöm inte lite förmiddagsfika! 
Kontaktperson. Evert Valfridsson.

 
Skriv ut

Ons 21 mars    Fåglarna längs Linnérundan

Samling kl. 09.00 parkeringen vid naturum Vattenriket. Evert väntar på att ta oss med ut bland Linnérundans fåglar. Ta med kikaren, om du har, och glöm inte lite förmiddagsfika!   Kontaktperson: Evert Valfridsson.

 
Skriv ut

Lör 24 mar    Vi sträcker söderut…

...för att kolla vad som sträcker norrut längs med den skånska sydkusten. Målet för dagens heldagsexkursion är Sandhammaren, men väder och vind är avgörande för om det är möjligt att sträckskåda. Kolla därför på klubbens hemsida eller facebooksida, där det senast kl.20:00 på fredagskvällen meddelas eventuella ändringar.

Vi samåker från parkeringen vid naturum Vattenriket kl.06:00 med möjlighet att ansluta vid samåkningsparkeringen i Österlia kl.06:30. Varma kläder och förstärkt matsäck gäller och tillgång till tubkikare krävs bästa behållning. Vi hoppas på sträckande ejdrar, änder, svanar, vårens första tärnor och därefter kollar vi av buskar och snår. På hemvägen är det möjligt att vi spanar efter kornsparvar och annat kul så länge vi har ork och lust! Kontaktperson: Ulrika Tollgren.

 
<< Första < Föregående 1 2 Nästa > Sista >>

Sida 1 av 2