Exkursionsreferat 2017
Skriv ut

Hemmamarkerna med Hasse Cronert 28 oktober

Foto: Stig Åke Olofsson

Regn och rusk. SMHI hade inte varit nådig i sin prognos kvällen före. Och fel hade de tyvärr inte. Trots detta mötte sju deltagare upp på naturums parkeringsplats, nyfikna på vart hän kosan skulle styras.

Valet föll på Vannebergaholmsfuret. Här fanns lä att söka mot de västliga kulingbyarna och tallarna bjöd visst skydd mot regnet. Trots att vi hade vädret mot oss i flera bemärkelser fick vi ändå se och uppleva mer än förväntat. Tre havsörnar hade uppvisning och satte skräck i en prutgås, några hägrar och stora mängder änder. De 60 knölsvanarna brydde sig inte. Inte heller var de tiotalet skogssädgässen uppe i luften så länge.

Läs mer...
 
Skriv ut

Foto: Evert ValfridssonExkursion Kullaberg med Lars Göte

Har du någonsin känt att du trätt in i en tavla? Så var det. Roströda branta klippor, vita skumtoppar, vindpinade låga buskar och framför oss det mäktiga mångfacetterade havet. Den oerhörda sällsynta upplevelsen att vara över allt annat, att titta ner på fåglarna. Ett stort avstånd, men samtidigt en dröm om kunna se allt. Att skåda i ett rum och inte bara titta på en platt fasad.

Läs mer...
 
Skriv ut

Foto: Evert ValfridssonEdenrydskusten 27 augusti

Man kan undra om det var nattens regnskurar och de osäkra väderleksförutsägelserna som gjorde att det bara var 6 personer, inklusive exkursionsledaren, som samlades  denna söndagsmorgon. Men vädret var bra, solsken, varmt och vindstilla. Vi hade i stället att brottas med en dåligt röjd Edenrydsled och en och annan kreatursflock med tjur i det fina småskaliga kulturlandskapet. Men allt gick väl.

Läs mer...
 
Skriv ut

Foto: Evert ValfridssonVadarskådning 1 i Äspet den 9 juli

 

Det är som bekant många arter bland vadarna som knappt hinner upp till sina häckningsområden förrän de påbörjar flyttningen söderut. I juni kan man ibland bli osäker på om en vadare är på flytt norrut eller söderut. Redan runt midsommar hörs sydsträckande storspovars flöjtningar och enstaka skogssnäppor, grönbenor och gluttsnäppor rastar åter vid Äspet. Så, en bit in i juli börjar även olika calidrisarter dyka upp, och för den intresserade fågelskådaren börjar nu en spännande tid.

Läs mer...
 
Skriv ut

Foto: Patrick Tollgren LazarovFågelskådningens dag 7 maj 2017 (med rätt tipsrad och vinnare)

Ibland har man tur. Fågelskådningens dag den 7 maj blev en sådan turdag. Efter veckor av kyla och blåst hade värmen äntligen kommit och vinden gjorde en välbehövlig paus. Det gjorde att drygt 80-talet personer, strax under 100 med funktionärerna inräknade, lockades till Håslövs ängar för att vandra runt och uppleva fågelvåren när den är som bäst.

Läs mer...
 
Skriv ut

Vi letar vårtecken med Hans - sön 10 mars

Detta var rubriken på Nordöstra Skånes Fågelklubbs exkursion söndagen den 19 mars. I soligt och fint väder, dock med några minusgrader , samlades de 21 exkursionsdeltagarna kl. 08.00 vid Naturums parkeringsplats i Kristianstad. Med egna bilar tog man sig sedan till exkursionsmålet Tosteberga ängar. Ett exkursionsmål beläget öster om Kristianstad som till sin huvuddel utgörs av strandängar med inslag av slån-, hassel- och nyponbuskar. Strandängar som hålls öppna genom beteshävd. Att genom syn och hörsel observera vilka ornitologiska vårtecken som denna söndag anlänt till ängarna, var säkert exkursionsledaren Hans Cronerts syfte med besöket.

Läs mer...
 
Skriv ut

Foto: Evert WalfridssonSkräbeån 26 febr

Som vanligt vid denna numera traditionella exkursion gällde det att hitta vårtecken. Vädret låg åtminstone temperaturmässigt på vårsidan. Åtskilliga plusgrader och snö och is var borta. Men solen var skymd av ett ordentligt molntäcke men siktförhållandena var goda.

Läs mer...
 
Skriv ut

Havsörn Foto: Anders JarnemoÖrnräkning 7 januari 2017

Vi fick en något annorlunda fördelning av havsörnarna än vanligt vid årets örnräkning. Antalet var dessutom lite lägre än under de senaste åren. Detta kan troligen tillskivas en del väderleksomständigheter som snöbyar under fm och isläget i sjöarna.

Havsörn
Fördelningen av havsörnarna svarade denna gång inte upp mot "normalbilden". Det var ganska örnfattigt i de norra delarna av området. Anledningen är troligen att sjöarna, förutom delar av Ivösjön, hunnit frysa till i kylan. Därmed drar gäss och änder bort och det finns betydligt mindre föda för örnarna. Men det fanns tydligen byte på Hammarsjön även om den var isbelagd. Här rörde sig mycket havsörn som uppenbarligen ägnade sig åt gåsjakt. Söder om Hammarsjön utövar en åtel numera en avsevärd dragningskraft på havsörnarna, därav antalet. Vid Gummastorpasjön däremot var det en pågående jakt som nog störde både observatörerna och örnarna en del.

 

Läs mer...