Skriv ut

Foto: Evert ValfridssonEdenrydskusten 27 augusti

Man kan undra om det var nattens regnskurar och de osäkra väderleksförutsägelserna som gjorde att det bara var 6 personer, inklusive exkursionsledaren, som samlades  denna söndagsmorgon. Men vädret var bra, solsken, varmt och vindstilla. Vi hade i stället att brottas med en dåligt röjd Edenrydsled och en och annan kreatursflock med tjur i det fina småskaliga kulturlandskapet. Men allt gick väl.

Ett längre stopp bland hagtorn och rosenbuskar gav oss goda möjligheter att studera talrika ärtsångare, några törnskator och enstaka törnsångare. Liksom att diskutera höstdräkterna på stenskvättorna. Borta över Krogstorpsskogen drog en brun kärrhök och gröngölingen ropade. Även om detta är långt ifrån en korsnäbbsbiotop så hörde vi naturligtvis någon förbiflygande flock med mindre korsnäbb,  denna sommars invasionsart.  Med tiden nådde vi ut till Gästgivarboden där en del ejderflockar kunde studeras. På vadarsidan fanns gluttsnäppa, såväl hörd som sedd, samt såväl drillsnäppor som grönbena . Den snarare enbart hörd.

Under fikastunden här ute på denna historiskt dramatiska plats underhöll vi varandra med diverse skrönor och historier om smugglare. Här ute vid boden stundade på 1840-talet en strid mellan smugglare och tullare med pistolskott och sabelhugg som resulterade i bl a ett dödsfall bland smugglarna. Men idag sågs varken smugglare eller smuggelgods. När sen himlen började mörkna i väster drog vi oss sakta tillbaka över beteshagarna.

mvh
Nils Waldemarsson